Elever hetsas att strippa på Periscope

1 av 3
NYHETER

I appen Periscope hetsas elever att strippa live eller förnedra andra barn och lärare i direktsändning.

Appen gör det möjligt för vem som helst att filma med mobiltelefonen och sända det live. Och appen har blivit ett problem på många skolor.

– Jag vet många tjejer som har sagt att får jag 100 likes så tar jag av mig min tröja, säger Ella Hellerup, elevskyddsombud på Råsunda skola till TV4 Nyhetsmorgon.

Användandet av appen Periscope har exploderat bland barn och ungdomar. Med appen kan vem som helst filma sig själv och sända ut det live på internet. Det ställer till problem för många barn eftersom de har svårt att sätta gränser. De hetsas till förnedrande handlingar av tittare eller fiskar efter ”likes” genom att själva locka med förnedring.

Många mår dåligt

På Råsunda skola i Solna har det skett flera incidenter med elever som hetsats att strippa i appen. Det berättar elevskyddsombudet Ella Hellerup för TV4 Nyhetsmorgon. Hon menar att många mår dåligt och fiskar efter ”likes” för att få en kick.

– Man kanske känner sig osäker och då behöver bekräftas att någon bryr sig, säger Ella Hellerup till Nyhetsmorgon.

Lovade att mula elev

På Junedalsskolan i Jönköping har skolledningen förbjudit användandet av appen efter en rad kränkningar och trakasserier. Vid en incident blev en elev mulad med snö i ansiktet sedan en annan elev lovat att han skulle göra det efter tillräckligt många ”likes”. Även Flahultsskolan har förbjudit appen sedan en elev filmat live från ett klassrum.

”Strippar vid 20”

I en granskning som tidningen Barometern gjort visar det sig att appen även har blivit populär bland barn och ungdomar i Kalmar. Där har det hänt att barn lovat att slå sin lärare under pågående lektion om hen får tillräckligt många ”likes”.

Några namn på livesändningar som förekommit i Kalmar under 2016 är: ”X tar av sig kalsongerna vid 20 tittare” ”Strippar vid 20” ”Visar pattarna vid 30” och ”Snoppen står på läraren.”

Socialt verktyg

När Aftonbladet träffar barn i årskurs sju på Furutorpskolan i Vinslöv visar det sig att appen är ett vanligt fenomen även där. För det mesta används den som ett socialt verktyg. Barnen live-streamar till varandra för att hålla kontakt eller visa något de tycker är fint. Men det har förekommit att barn smygfilmat under lektioner.

– Det har hänt att någon filmat på lektionen så att läraren och en elev med skyddad identitet kom med, säger Johanna Gunnarsson, 13 år, Vinslöv.

Förra året infördes ett stopp mot mobiler i klassrummet på Furutorpskolan. Så varje lektion inleds nu med att eleverna får lämna sin mobil till läraren. Det händer att en del vägrar.

– Det fungerar inte fullt ut som vi hade hoppats men intentionen är att mobiler ska samlas in i början av lektionen också utgår man från det, säger Johan Johansson, rektor på Furutorpskolan.

Funderar på förbud

Johan Johansson, rektor på Furutorpskolan, menar att skolan inte har något större problem med att elever missbrukar appen Periscope. Men skolledningen funderar ändå på att införa ett förbud.

– Vi diskuterar just nu att sätta in i våra ordningsregler att man bara får filma med rörlig bild och ljud med tillstånd. Att vi har det i vår policy på skolan. Samtidigt har jag inte någon uppfattning om att detta har skett i någon större omfattning på vår skola, säger Johan Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM