Uppgifter: Planerade attack efter falska rykten i Facebook-grupp

1 av 6
NYHETER

Den planerade attacken mot ett asylboende i Nynäshamn föregicks av falska rykten på Facebook om att en tjej utsatts för sexuella övergrepp, uppger källor.

Det fanns ingen polisanmälan och kvinnan i 20-årsåldern har själv skrivit att hon bara blev knuffad, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Inlägg i en stängd Facebookgrupp visar hur attacken mot asylboendet planerades:

”Jag letar efter frivilliga grabbar som kan åka med mig dit”, skriver en av de gripna männen.

Fjorton män greps i måndags kväll i Nynäshamn för förberedelse till grov misshandel. Männen misstänks ha planerat att attackera ett asylboende och kontakterna mellan dem ska delvis ha skötts i en Facebookgrupp för polacker i Sverige.

Vid lunchtid i måndags började inlägg om en incident på ett pendeltåg mellan Nynäshamn och Södra station i Stockholm spridas i den stängda gruppen.

En ung man skriver att hans syster en timme tidigare hade attackerats av en grupp flyktingar och att de försökt ta hennes väska.

En kvinna skriver att det var hennes dotter och att hon blivit angripen av 15 personer: ”Först knuffade de henne så att hon nästan ramlade och sedan gick de av tåget efter henne på Södra.”

Kvinnan skriver även att de som attackerat hennes dotter bor på en camping vid en strand i Nynäshamn.

Samlade folk på nätet

En man som beskriver sig som en vän till familjen skriver:

”I dag blev dottern till min vän angripen två gånger av en grupp banditer som kallar sig flyktingar på vägen från Nynäshamn till Södra. En gång skedde det på tåget och den andra med stor brutalitet på perrongen och bara tack vare andra personer blev hon inte rånad. Det är en skandal. Vad gör polisen? Var har de gömt sig?”

Mannen som utger sig för att vara kvinnans bror skriver även:

”Se på svenskarna, de har startat en grupp för att bekämpa sådana människor. Nu är det vår tur. Vi kan inte tillåta en sådan behandling av våra kvinnor!”

Enligt källor med insyn i gruppen skrivs sedan en rad upprörda inlägg som nu är borttagna. Någon påstår att den attackerade tjejen bara var 14 år gammal, andra att hon blivit utsatt för ett våldtäktsförsök eller till och med våldtagen.

”Jag letar frivilliga”

På eftermiddagen skriver en 22-årig man, som efter den främlingsfientliga manifestationen ”Folkets demonstration” i Stockholm den 30 januari greps misstänkt för misshandel:

”Det finns information om att flyktingarna som angripit en tjej från vårt land bor på en camping vid stranden i Nynäshamn. Jag letar efter frivilliga grabbar som kan åka med mig dit från centrum vid 17-tiden.”

Snart frågar en annan man hur många han har samlat ihop.

”Jag har 11 stycken”, svarar 22-åringen.

Posten raderas senare, men i en av de sista kommentarerna nämns Nickstabadets camping och att det bor flyktingar på ett asylboende där.

Hade olika roller

Efter att polisen fått tips om inläggen på Facebook skickades flera patruller till området.

Vid 20-tiden kontrollerade polisen ett antal bilar vid pendeltågsstationen Nynäsgård, cirka 700 meter från Nickstabadets camping. De hittade påkar, knivar, järnrör och minst en yxa. Fjorton män greps och fördes till polisstationerna i Flemingsberg och Västberga. Samma natt anhölls de misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Under tisdagen utökades misstankarna för vissa av de anhållna till att även omfatta anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand.

– Vi jobbar efter att alla har svarat upp på det här uppropet. Men personerna i den här konstellationen har haft olika roller, vissa är anstiftare och vissa har bara hängt med, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Boende på Nickstabadets camping har berättat för Aftonbladet att de under måndagskvällen fick order om att låsa dörrarna och vara försiktiga. I samband med gripandena skickade polisen även en patrull till asylboendet.

Lars Alvarsjö, stationsbefäl i polisområde Stockholm syd, har tidigare bekräftat att polisen utreder den misstänkta planerade attacken mot asylboendet i Nynäshamn som en hämndaktion för en händelse på ett pendeltåg.

Vad som har hänt och när det inträffat vet dock inte polisen.

– Det finns inget polisanmält ännu, inte som vi har hittat i alla fall, uppger en poliskälla för Aftonbladet under onsdagen.

”Tar inte ansvar för vad andra skrivit”

Under onsdagen var den kvinna i 20-årsåldern som ska ha blivit attackerad på pendeltåget själv aktiv i Facebookgruppen, uppger flera personer med insyn för Aftonbladet. I ett inlägg som sedan raderades skrev hon att många som spridit hennes historia överdrivit och att hon inte tar ansvar för det som andra personer skrivit i gruppen, uppger flera källor.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hävdar hon att hon blivit knuffad av ett 15-tal personer men att inget mer hänt eftersom hon fått hjälp av andra människor på perrongen.

De anhållna männen är födda mellan 1975 och 1998 och de flesta av dem är polska medborgare. Polisen uppger att vissa bor och jobbar i Sverige, medan andra vistas här tillfälligt.

– De tillhör den högerextrema miljön. Det finns högerextremt innehåll i Facebookgruppen där uppropen om angreppet har skett, har Lars Alvarsjö, stationsbefäl i polisområde Stockholm syd, tidigare sagt till Aftonbladet.

Tre av männen, alla 22 år gamla, greps misstänkta för misshandel efter den främlingsfientliga manifestationen "Folkets demonstration" i Stockholm den 30 januari.

Fotnot: Aftonbladet har varit i kontakt med mamman till kvinnan som påstås ha blivit angripen på ett pendeltåg. Hon ber oss att återkomma men svarar sedan inte i sin telefon.