Känd extremist leder Facebookgrupp som hetsar mot flyktingar

Expo: ”Visar att det finns en acceptans för våld”

1 av 10
NYHETER

De uppmanar till våld, hot och trakasserier mot flyktingar.

I den stängda Facebookgruppen planerades attacken mot asylboendet i Nynäshamn.
Nu kan Aftonbladet berätta att en av de ledande i gruppen är den kände högerextremisten Kamil Ryba.

– Det visar hur insyltad den här gruppen är i extremhögerns idévärld, säger Daniel Poohl på den antirasistiska tidskriften Expo.

”Det finns information om att flyktingarna som angripit en tjej från vårt land bor på en camping vid stranden i Nynäshamn. Jag letar efter frivilliga grabbar som kan åka med mig dit från centrum vid 17-tiden.”

Så löd en post i den slutna Facebookgruppen för polacker i Sverige, som publicerades i måndags. Det var där som en del av planeringen av angreppet mot asylboendet i Nynäshamn skedde.

På kvällen greps 14 personer som var utrustade med påkar, knogjärn, järnrör och en yxa i Nynäshamn. Polisen misstänker att de planerade att angripa asylboendet vid Nickstabadets camping. Männen har begärts häktade för bland annat förberedelse till grov misshandel.

Dömd för hot mot tidningen

I Facebookgruppen är tonen ofta mycket hätsk. Inlägg som uppmanar till hot och våld mot flyktingar är vanligt förekommande.

Aftonbladet kan nu berätta att en av gruppens administratörer är 31-årige Kamil Ryba. Han är en känd högerextremist, som tidigare varit en av ledarna för främlingsfientliga Swedish Defence League. 2014 dömdes Ryba till sex månaders fängelse för att ha hotat tidningen GT. I januari det året lämnade han ett paket med en Koran och en kniv på tidningens redaktion i Göteborg.

Ryba dömdes som en av de första i landet för brott mot medborgerlig frihet.

– Han har försökt påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis satt yttrandefriheten i fara, sa åklagaren Ulrika Åberg då.

Tididgare har Ryba också dömts för olaga hot och ofredande mot en kvinna som han har ett barn tillsammans med.

– På Facebook skrev han att han skulle slå ihjäl mig med ett baseballträ, sa kvinnan till GT i samband med domen.

”Acceptans för våld”

Enligt Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, är Kamil Rybas framträdande roll i gruppen ett tydligt tecken på att den är kopplad till högerextremism.

– Det visar hur insyltad den här gruppen är i extremhögerns idévärld. När man accepterar en sådan här person i nätverket visar man också att det finns en acceptans för politiskt våld, säger han.

När Aftonbladet når Kamil Ryba under torsdagseftermiddagen är han på väg till Stockholm för att närvara under häktningsförhandlingarna i Södertörns tingsrätt.

– Jag vill vara tillsammans med mina landsmän. Jag anser inte att de har gjort något fel.

Men de misstänks ju ha förberett en våldsam attack mot ett asylboende?

– Ja, men de hade anledningar till detta, säger han.

Är administratör

Ryba nämner sedan uppgifterna om en incident på ett pendeltåg. Personer i Facebookgruppen har hävdat att en ung kvinna blivit angripen av en grupp flyktingar på ett pendeltåg. Det har till och med förekommit uppgifter om att hon ska ha blivit våldtagen.

Polisen har inte velat bekräfta att någon sådan händelse har anmälts. Ryba uppger dock att det finns en anmälan.

– Det gjordes en polisanmälan i går, och den här tjejen är helt förkrossad. Polisen kan inte bekräfta för att det råder sekretess, men jag har kontakt med familjen, säger han.

Men oavsett vad som hänt så berättigar väl inte det att man planerar att angripa människor?

– Vi skyddar våra kvinnor. Polisen gör inte sitt jobb, och då vill folk göra något. Jag förnekar inte att de begår brott, men det beror på att människor inte känner sig trygga.

Vad har du för roll i den här Facebookgruppen?

– Eftersom jag vet hur det fungerar med häkte, polis och lagar och vet vem man ska kontakta så har jag tagit på mig rollen att hjälpa familjerna till dem som är gripna.

Hur ser du på att angreppet planerades i den gruppen?

– Jag blev administratör i går, och var inte det när de här inläggen skrevs. Jag kunde inte göra något åt saken.

Hur kommer du agera om liknande poster dyker upp igen?

– Jag kommer inte uppmana till våld. Jag kommer inte driva någon hemlig våldsgrupp för att åka och spöa folk.

Aftonbladet har sökt polisen som utreder händelserna i Nynäshamn.