Ny rapport: Var nionde syrier dödad eller skadad i kriget

470 000 döda sedan konflikten började 2011

1 av 8 | Foto: AP
Lavror, Kerry och FN:s sändebud Staffan de Mistura berättar om eldupphöret ddn 18 februari.
NYHETER

Konflikten i Syrien, som sedan förvandlades till inbördeskrig, har drabbat landet hårt.

Efter nästan fem års strider har landets välstånd, infrastruktur och institutioner nästan utplånats, enligt en ny rapport.

Det är en mörk utveckling som målas upp i Syrien. Mer än var nionde syrier, eller 11,5 procent av befolkningen, har antingen dödats eller skadats, enligt en ny rapport, skriver The Guardian. Bakom den står Syrian Centre for policy research, med stöd från FN:s nätverk för global utveckling, UNDP.

För drygt ett och ett halvt år sedan uppskattade FN att antalet döda, både stridande och civila syrier, låg på 250 000. Den siffran har nu nästan fördubblats till 470 000 människor.

De flesta antas ha dödats av det direkta våldet, men många drabbas också av bland annat bristen på sjukvård, mediciner och rent vatten.

Antalet skadade uppgår nu till 1,9 miljoner samtidigt som runt 12 miljoner är på flykt, både inom och utanför Syriens gränser.

Lever i extrem fattigdom

Sedan 2010 har livslängden sjunkit drastiskt, från 70 år till runt 55, och bara hälften av barnen i landet har möjlighet att gå i skolan. Även hälften av befolkningen har i dag inget jobb och runt tre miljoner människor beräknas ha förlorat sitt arbete sedan kriget bröt ut.

Runt 70 procent av Syriens befolkning beräknas leva i extrem fattigdom.

ARTIKELN HANDLAR OM