Enormt genombrott: Gravitationsvågor har hittats

Bekräftar Einsteins teori – ”helig graal” för astronomin

Foto: AP
Albert Einstein.
NYHETER

Gravitationsvågor, som förutspåddes av Einstein, har hittats.

Upptäckten är ett enormt genombrott i fysikforskningen.

– Det ligger ett Nobelpris och väntar där om det faktiskt stämmer, det är jag ganska säker på. Det här är stort inom fysiken, sade Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, till TT innan beskedet kom.

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, hittats efter årtionden av sökande. Bland annat twittrade den kände fysikprofessorn Lawrence Krauss i januari att "Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!!".

”Vi gjorde det”

Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, presenterade resultaten på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, inledde Ligo-chefen David Reitze.

Vågorna, som snappades upp den 14 september förra året, kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.

Trycker ihop rumtiden

Gravitationsvågor skickas alltid ut när en tung massa kommer i rörelse. Vågorna sträcker ut och trycker ihop rumtiden i olika riktningar, men är vanligtvis mycket svaga. Vågorna som nu registrerats kommer från två kroppar som båda vägde 30 gånger så mycket som solen.

– Kollisionen strålade 50 gånger kraftigare än alla stjärnor i hela det synliga universum, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

– Om det kom en riktigt stark sådan här våg genom en människa skulle man känna hur man drogs ut och trycktes ihop. Men vågorna på det här avståndet är så vansinnigt svaga att det krävs enormt känslig utrustning för att uppfatta dem, säger Ulf Danielsson.

Nytt fönster till universum

Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av "astronomins heliga graaler" men har hittills aldrig setts på riktigt. Att hitta dem sägs kunna ge "ett nytt fönster mot universum". Maria Sundin jämför med hur vi tidigare har lyckats observera rymden med hjälp av olika upptäckter som teleskopet, radiovågor och gammastrålning.

Man väntar sig bland annat få veta mer om svarta hål – men också göra helt oväntade upptäckter.

– Det blir ett helt nytt sätt att observera universum på. Det är någonting fundamentalt nytt. Ingenting liknande har man kunnat göra tidigare, säger Ulf Danielsson.

FAKTA

Albert Einstein

 En av världens mest kända vetenskapsmän, född i Tyskland 1879.

1905, när han jobbade som tjänsteman på patentverket i Bern, publicerade han tre revolutionerande avhandlingar inom loppet av tre och en halv månad, bland annat om sin speciella relativitetsteori.

Åren 1907–1915 arbetade han fram sin allmänna relativitetsteori. I den ingår förutsägelser om gravitationsvågor.

1921 tilldelades han Nobelpriset för "hans förtjänster om den teoretiska fysiken, särskilt för hans upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten".

När nazisterna tog makten 1933 var Einstein, som var jude, tvungen att lämna Tyskland. Han bodde resten av sitt liv i USA och avled 1955.

Källa: Nationalencyklopedin

TT/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM