Läsarna: Våra Volvobilar självdör också

”Flera modeller startar om”

NYHETER

Aftonbladet skrev nyss om hur ägare av nya XC70-bilar från Volvo slagit larm om att de självdör under färd.

Ett stort antal läsare har efteråt hört av sig och berättat om liknande upplevelser – och det gäller även andra modeller.

– Vi skulle köra om på E4:an med vår nya XC60 när det hände, det var som att få en pinne in bland ekrarna när man cyklar. Det var jätteobehagligt i någon sekund innan den startade om, säger Maria Skiddi från Skellefteå.

På Volvoforumet jagrullar.se har ett flertal användare beskrivit hur deras bilar, företrädesvis XC70 av senaste årsmodell, ”självdör” under körning, vilket Aftonbladet skrivit om under fredagen.

Volvo säger sig veta om att användare upplevt problemet och säger att man utreder det misstänkta felet. Under tiden uppmanar man de som upplevt problem att uppsöka närmaste Volvo-verkstad.

Efter publiceringen har ett stort antal läsare hört av sig och berättat om liknande händelser. Det visar sig också snabbt att det inte bara rör sig om XC70. Många användare av Volvos suv XC60 beskriver identiska problem, liksom några användare av äldre modeller.

Maria Skiddi beskriver hur hon och hennes make var på väg hem till Skellefteå från Uppsala när bilen självdog.

– Vi skulle köra om på E4:an med vår nya XC60 när det hände, det var som att få en pinne in bland ekrarna när man cyklar. Det var jätteobehagligt i någon sekund innan den startade om. Det är ju en farlig situation, med hög fart och mitt i en omkörning, säger Maria Skiddi.

Hon beskriver att de i övrigt är mycket nöjda med sin bil och att de valt just Volvo på grund av deras rykte om att ha säkra bilar.

– Men nu är man läst om att det inte handlat om något enstaka fel så blir man orolig. Man ska ju känna sig säker när man kör och det gör man ju inte riktigt nu när man läst om att det drabbat så många.

”Oerhört obehaglig upplevelse”

Johan Nordström i Norrtälje hade sin nya V60 Cross Country inne för byte av lambdasonden. Samtidigt gjordes en uppdatering av mjukvaran i bilen.

– Några dagar efter uppdatering så var jag ute och körde på kvällen. Hela systemet tvärdog plötsligt, som att någon ryckt bort pluspolen på bilbatteriet. Det vara i en till en och en halv sekund innan allt starta om igen.

Vad tänkte du när det hände?

– Det var jävligt läskigt kan jag säga. En oerhört obehaglig upplevelse och jag tänkte ju att jag skulle följa upp det, men det blev aldrig av eftersom problemet inte kom tillbaka.

Efter Aftonbladets första text hörde han av sig till Volvos kundsupport.

– De sa att det kunde vara allvarligt och att jag bör kolla upp, säger Johan Nordström.

”Kan inte använda bilen”

Ytterligare en XC60-användare berättar hur han upplevt felet vid fyra tillfällen.

– Helt plötsligt lägger bilen av, men så startar den om och så kan man köra på som vanligt. Man blir fundersam eftersom man undrar hur det blir nästa gång det händer, vilken situation man befinner sig i just då, säger mannen som vill vara anonym.

En XC70-förare beskriver hur hon råkat ut för att den nyainköpta bilen dör vid två tillfällen.

– Jag är gravid och vi köpte bilen endast för att det skulle bli vår trygga familjebil. Nu är jag rädd för att sätta mig i den. Händer det när det är mörk har jag inga lampor. Händer det vid stopp kör man rakt ut, händer det bakom en bil som bromast så kör man in i den. Vi har köp en bil för cirka en halv miljon som vi inte kan använda. Kompensationen som vi får är en lånebil, av samma sort. Vem säger att den inte är fel på med, bara för det inte har hänt något än, frågar sig kvinnan.

”Blev väldigt rädda”

Ulf Berndolf skriver hur hans XC70 av förra årets modell totaldog på en motorväg i Italien, i september förra året.

”Motorn bara lägger av helt, för att sedan starta igen som vanligt efter kanske 6-10 sekunder. Styrningen och bromsen blir trög. Väldigt obehagligt! Minst sagt i tät och hastig trafik!”, skriver Ulf i ett mejl.

Han anmälde felet till Volvo redan när det hände, men fick aldrig någon återkoppling.

Läsaren Andreas berättar hur han varit med om exakt samma fel som det som beskrivits tidigare, med sin XC70 D4 AWD modell 2016.

”För oss inträffade det en sen fredagskväll för några veckor sedan på en mörk motorväg. Hela familjen i bilen. Två vuxna och två barn. Allt bara slocknade, samtliga displayer inuti, strålkastare och motorn. Inom loppet av cirka en sekund var allt igång igen men man hinner märka att hela bilen startar om då man hör de elektriska kretsarna och reläer som slår till under instrumentpanelen. Min fru och jag blev väldigt rädda när det inträffade”, skriver Andreas.

FAKTA

Ytterligare röster om felet

Tomas Johansson, V60 CC diesel: Har upplevt samma sak vid tre tillfällen de två senaste veckorna. Har kört min V60 1200 mil och inte haft några problem förrän en nyligen gjord mjukvaruppgraderin (bränslemätarproblemet). Oerhört obehagligt. Två gånger i låg hastighet men senaste gången i 110 km/h och då blev jag helt kallsvettig. Bilen rycker till och motorn stannar i en halv sekund.

Anonym, XC60: Jag har haft samma problem med vår nya xc60, bilen bara dog och allt slocknade. Jag påtalade problemet när vi lämnade in bilen för mjukvaruuppdateringen men de tog det inte på allvar. Känns jätteosäkert att köra omkring i bilen, man är ju rädd att det ska hända igen.

Anonym, V70F 2009: Har en V70F från 2009 som med jämna mellanrum drabbas av samma fenomen. I mitt fall är det typiskt inom 5-10 min från motorstart som det händer och typiskt när man gör något aktivt exempelvis växlar eller lättar på gasen.

Josef Yazbek, V60 2011: Detta hände även mig under min bilfärd från Örebro till Karlskoga på E18. Låg på enfiligt körfält och det kunde slutat riktigt illa.

Mattias Svensson, Varberg, ny XC60: Hänt mig två gånger. Superläskigt. Har lämnat in bil utan någon åtgärd. Känns som att säljare och mekaniker trodde man drev med dom. Svaret jag fick efter ha haft bilen i två veckor var att Volvo jobbade med det. Sedan har ingen hört av sig och på fyra veckor.

Man köper en ny bli med bevisligen något allvarligt fel på som man ska acceptera...

Anonym, XC60 D4 AWD 2016: Bra att ni tar upp detta. Samma sak upplevde jag för inte mindre än en vecka sedan. Min bil är uppdaterad med en ny mjukvara sedan början på januari och innan dess har jag inte märkt av detta.

Anonym, XC60: Jag var inne på Volvos verkstad för två veckor sedan med min bil för att den dog och sen startade upp igen på motorvägen. Det var bara en jävla tur att den inte dog i en kurva då hade det varit kört. När jag lämnade in den så sa de att det inte var något fel på bilen. Men det måste ju vara nått fel på bilen annars skulle den inte dö. Jag tycker att de ska erbjuda alla som råkat ut för detta pengarna tillbaka.

Anonym, Volvo V60 Crosscountry: Bilen är uthämtad i december 2015 och under januari/februari har bilen vid tre tillfällen startat om under färd. Bränsleuppdateringen är gjord. Sedan en vecka står vår bil på verkstad och vi har lånebil istället, på obestämd tid.

Anonym, Volvo V60 CC Diesel: Detta har hänt tre gånger de två senaste veckorna. Ytterst obehagligt, ratten rycker till, motorn stannar och alla varningslampor tänds i cirka en halv sekund. Köpte den begagnad i oktober (500 mil) och inget av detta har märkts utav innan Volvo återkallade bilen för en mjukvaruuppgradering (bränslemätarproblemet).

Anonym, XC70: Felet fanns före den senaste uppdateringen. Har hänt åtta gånger på två månader.

Anonym, XC60 2016: Vid färd dog bilen cirka en sekund. Väldigt obehaglig känsla när servo försvann. Bilen gick inte att kontrollera under en till två sekunder.

Anonym, XC70: Min XC70 har stannat sex gånger under 3000 mil. Hade den på service i dag, mekanikern på Volvo hade aldrig hört om de felet och han hittade inget fel.

Anonym, XC70 2016: Ett tillfälle i stadstrafik. Vid fråga till verkstaden hade de ingen kännedom eller teori ( ca 3 veckor sedan).

Anonym, ny XC60: Det händer samma med den, har varit hos verkstaden men dom vet inte vad det är för fel.

Kenneth, XC70: Ytterligare en som upplevt problem med min Volvo, att den stannat under körning och startat direkt igen redan på väg hem från nybilshallen, efter två mil. Detta är allvarligt! Har kört 200 mil nu och det har inte hänt igen.

Anonym, XC60: Har råkat ut för samma sak. Det hände i november och lämnade in den för kontroll i början av december men de hittade inget.

Samtidigt när jag var inne med min bil så var en demobil/försäljare–bil inne som det hade hänt två gånger på mellan Örebro Linköping och det var en s60.

Tekniker gjorde då en incident rapport "allvarligt fel" men jag har inte hört ett ljud efter det.

Anonym, XC60: Det har hänt cirka 5 gånger, alla gånger på motorvägen i hög hastighet. Väldigt olustigt eftersom man nästan panikbromsar när allt blir svart och bilen dör.

Jimmie Olsson, XC60: Det är våran firmabil, XC60, som har stängt av sig. Ena gången låg vi i 110 km/h på motorvägen då allt i bilen la av.

ARTIKELN HANDLAR OM