Asylboende på vintern - turistmål på sommaren

Pite havsbad blir flyktingboende för 1 300 personer

1 av 4
NYHETER

Sommartid: Nordens största turistanläggning med nattklubb, spa och skybar.

Resten av året: Flyktingboende för 1 300 personer.

– Det är helt unikt, säger Tobias Lindfors, som skrivit på kontraktet på en kvarts miljard med Migrationsverket.

Om två veckor flyttar de första personerna in i Migrationsverkets nya jätteanläggning, Pite havsbad. Myndigheten skrev på kontraktet i november förra året. Det sträcker sig i minst fyra år och prislappen ligger på 60 miljoner kronor per år.

Uthyraren Tobias Lindfors är en känd entreprenör som bland annat äger bemanningsbolaget Student consulting, ett företag som omsatte 740 miljoner kronor 2014.

– Under vintern har vi en del vakanser och vi tänkte att vi lika gärna kan hyra ut det till Migrationsverket.

Måste flytta på sommaren

Men på sommaren måste alla asylsökande flytta till hotell några mil bort. Detta för att sommargästerna ska få plats.

– Det här är ett av Norrlands viktigaste turistresmål och anläggningen är helt fullbelagd på sommaren. Därför hittade vi den här uppgörelsen med alternativa anläggningar, säger Tobias Lindfors.

Vad ska du göra med vinsten?

– Redan i sommar har vi några jättesatsningar. Det är för få som känner till den svenska rivieran och vi vill ta det till nästa nivå. Vi planerar en skybar med utsikt över havet, Norrlands största uteställe och inom fyra år hoppas jag att vi ska vara Nordens ledande spaanläggning.

Anläggningen har kapacitet för 1 300 personer, men enligt Tobias Lindfors kommer det i början vara 500 asylsökande på boendet. Han är noga med att lyfta fram att det inte bara ska vara ett boende utan även ett aktivitetscenter och utbildningscenter.

Ingen optimal lösning

– Jag är ju huvudsponsor till det Somaliska bandylandslaget. Det är en bra symbol för vad föreningslivet kan göra. Jag är fastighetsägare men vill också satsa på att förbättra integrationen, säger han och berättar att han har tät kontakt med olika idrottsföreningar i Piteå.

Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket, säger att anläggningen främst kommer husera asylsökande som i dag bor på mer tillfälliga boende. Att alla måste flytta ut på sommaren är olyckligt men bättre än inget alls, säger han.

– Det är inte optimalt, men eftersom trycket är så enormt är det ändå en bra lösning, säger han.