Turkiet: Kan gå in i Syrien med Saudiarabien

Hotar samtidigt kurdiska rebeller i Syrien

1 av 2
Turkiet och Saudiarabien kan komma att genomföra en markoffensiv i Syrien. Samtidigt vill båda länderna få bort Bashar al-Assad.
NYHETER

Turkiet hotar med att ingripa mot syriska rebeller i Syrien.

Samtidigt säger man att man kan komma att genomföra en markoffensiv i Syrien tillsammans med Saudiarabien.

Det beskedet kom från Ankara på lördagsmorgonen, rapporterar AFP.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu hotar på lördagen med att man kan komma att ingripa militärt mot kurdiska rebeller inne i Syrien.

– Om det blir nödvändigt kan vi vidta samma åtgärder som vi gjorde i Irak och Qandil (bergsområde i irakiska Kurdistan, nära gränsen mot Iran, red.anm.). Vi räknar att våra vänner och allierade står vid vår sida, säger Davutoğlu i ett tv-sänt tal från Erzincan i östra Turkiet.

Sedan flera månader tillbaka har våldsamheterna mellan den turkiska regimen och PKK:s väpnade gren blossat upp efter flera års lugn.

Gemensam markoffensiv

Den turkiska utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu säger till tidningen Yeni Şafak, som är trogen president Recep Tayyip Erdoğan, att saudiska trupper och jetflygplan kommer att skickas till den militära flygbasen Incirlik i Turkiet.

– Under varje koalitions-möte så har vi alltid tryckt på vikten av en resultatorienterad strategi i kampen mot Daesh (IS, red.anm), säger Çavuşoğlu efter att ha hållit en anförande under säkerhetsmötet i München på lördagsmorgonen.

Han bekräftar också att en markoffensiv kan komma att bli verklighet.

– Om vi har en sådan strategi så kan Turkiet och Saudiarabien komma att genomföra en markoperation. Vissa säger fortfarande att Turkiet är ovilliga att strida mot Daesh, trots våra strävan efter mer konkreta förslag, säger Çavuşoğlu och påpekar att det inte finns några konkreta planer för en eventuell markoffensiv.

Vill få bort Assad

Samtidigt vill Både Turkiet och Saudiarabien få bort president Bashar al-Assad i Syrien. Saudiarabiens utrikesminister, Adel al-Jubeir, menar att Rysslands inblandning till trots så kommer Assad inte att kunna sitta kvar.

– I framtiden kommer Bashar al-Assad vara historia, säger al-Jubeir till tyska medier, rapporterar brittiska Independent.

I den turkiska tidningen går Çavuşoğlu till attack mot Rysslands stöd mot Assad.

– Deras räder ger stöd till Assad, det vet alla. Frågan är vem som kommer att stoppa Ryssland.

Tonläget mellan just Turkiet och Ryssland har varit mycket spänt de senaste månaderna, sedan ett ryskt plan på uppdrag i Syrien skjutits ned av Turkiet. Länderna har tvistat om huruvida planet befann sig över Syrien eller Turkiet och har på samma sätt anklagat varandra för att handla med olja från terrorsekten IS.