Turkiskt artilleri mot kurdiskt fäste i Syrien

Foto: AP
Aleppo 11 februari 2016.
NYHETER

Turkiet har skjutit artilleri mot Aleppoprovinsen i Syrien.

Området hålls av kurdiska styrkor, rapporterar nyhetsbyrån AFP som hänvisar till Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR).

Senare träffade Turkiet också mål i nordvästra Syrien, skriver AFP.

Enligt SOHR har artillerield skjutits mot flygbasen i Minnigh, som nyligen intogs av kurdiska YPG-styrkor efter att tidigare ha hållits av islamistiska rebeller.

Den turkiska regeringen anser att det syriska Demokratiska unionspartiet (PYD) och Folkets försvarsenheter (YPG) är direkt anknutna till det terrorstämplade PKK, som Turkiet nyligen inledde en offensiv mot.

USA uppmanar till stopp

Vid 21.30-tiden kommer uppgifter om att Turkiet träffat ytterligare mål i Nordvästra Syrien, skriver AFP. De ska enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia ha skjutit mot regionen Hatay som svar på inkommande eld.

USA uppmanar nu Turkiet att stoppa eldgivningen mot de kurdiska och syriska regimerna.

– Vi är oroade över situationen i Aleppoprovinsen och jobbar för att minska spänningarna från allas sidor, säger Pentagons presschef John Kirby i ett uttalande.

Våldsamheter blossat upp

De senaste månaderna har våldsamheterna mellan Turkiets armé och PKK åter blossat upp efter flera års vapenvila.

Tidigare på lördagen hotade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu med att man kunde komma att skjuta artilleri mot mål i Syrien.

– Om det blir nödvändigt kan vi vidta samma åtgärder som vi gjorde i Irak och Qandil (bergsområde i irakiska Kurdistan, nära gränsen mot Iran, red.anm.), sa Davutoğlu i ett tv-sänt tal från Erzincan i östra Turkiet.

Turkiets premiärminister syftade på den bombkampanj som genomfördes mot PKK mål i norra Irak förra året.

Enligt människorättsaktivisten Rami Abdel Rahman ligger flygpbasen i Minnigh mellan två viktiga vägar som leder från Aleppo till Azas i norr, vilket skulle ha gett kurdiska soldater en språngbräda för att attackera jihadister längre österut.