14 000 flytvästar från flyktingar pryder Berlins konserthus

1 av 2 | Foto: REUTERS
NYHETER

14 000 brandorange flytvästar som lämnats kvar av flyktingar på den grekiska ön Lesbos pryder just nu pelarna på konserthuset i Berlin.

Det hela är en konstinstallation skapad av aktivisten och konstnären Ai Weiwei.

Den slående och visuellt starka utställningen är en del i den kinesiske konstnären Ai Weiweis senaste försök att rikta uppmärksamhet mot flyktingsituationen vid Medelhavet, och mängden människor som varje dag tar den livsfarliga vägen över havet för att nå Europa.

Flytvästarna som i lördags lindades runt kolonnerna på Berlins konserthus utgör en bråkdel av alla de som efterlämnats på den ön Lesbos och andra grekiska öar efter att flyktingar lyckats ta sig i land.

Lokala myndigheter på ön uppger att de har gett konstnären omkring 14 000 flytvästar till konstprojektet, enligt AP. Dessa uppges nu pryda Berlins Konzerthaus.

Under 2015 flydde över 1 miljon till Europa vattenvägen, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Hittills i år har 82 636 anlänt via samma väg. Bara under januari månad i år dog över 250 människor på Medelhavet, en del av dem barn. Det är tre gånger så många jämfört med samma tid i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM