Nu ska Ryssland bygga supervapen för att rädda jorden – om 20 år

1 av 6
NYHETER

Dagens vapen räcker inte till, enligt Ryssland.

Nu vill de bygga en supermissil för att rädda jorden i framtiden.

– Apophis-asteroiden kommer att komma farligt nära jorden år 2036, säger raketforskaren Sabit Saitgarajev.

Ryska forskare har inlett ett projekt som de hoppas ska rädda världen – i framtiden. Deras mål är att ta fram nya och bättre långdistansmissiler som kan förinta meteoriter i storleken 20 till 50 meter i diameter, uppger ryska nyhetsbyrån Tass.

– Det flesta raketer drivs av kokande bränsle. Tankningen börjar tio dagar före uppskjutning och därför är de inte lämpliga för att förstöra meteoriter med liknande diameter som den som slog ner i Tjeljabinsk, som upptäcks timmar innan de närmar sig jorden, säger forskaren Sabit Saitgarajev vid rakettillverkaren Makejev enligt Tass.

Meteorit orsakade skador 2013

Staden Tjeljabinsk träffades 2013 av en meteorit och orsakade enorma skador. Över 1 200 personer ska ha skadats.

I stället för raketer vill de ryska vetenskapsmännen försöka förbättra tekniken som finns i dagens interkontinentala missiler för att i framtiden kunna slå ut ett hot från rymden.

Sabit Saitgarajev säger att år 2036 kommer ”99942 Apophis-asteroiden” farligt nära jorden – då vill de testa sin nya teknologi på den 35 miljoner tunga stenen som uppges ha en diameter på 325 meter. Den upptäcktes redan 2003 och enligt samstämmiga forskare uppskattades sannolikheten att den skulle träffa oss till 2,7 procent. Senare beräkningar har dock spelat ner sannolikheten, uppger norska Dagbladet.

Passerar 13 april 2029

”99942 Apophis” kommer att passera jorden närmare än månen fredagen den 13 april 2029, så nära att jordens gravitation kommer att förändra dess bana. Enligt Nasa kommer den därför heller inte att slå ner på oss sju år senare som det befarades enligt de första beräkningarna, uppger Dagbladet.

Han säger att arbetet har börjat men att det också kommer att krävas ”åtskilliga miljoner” kronor och myndighetsgodkännande innan de kan vara framgångsrika. Enligt Tass går Sabit Saitgarajev inte in på om dessa två kriterier är uppfyllda i nuläget.

Raket- och rymdforskningsföretaget Makajev grundades redan 1947 och började med att bygga missiler för ubåtar men är nu endast verksamma i rymdindustrin.

ARTIKELN HANDLAR OM