Nya spår efter fjällförbrytare – hittade bajshink

1 av 8 | Foto: TOM WIKLUND
NYHETER

En mystisk fjälldesperado har länge gäckat Arjeplog.

Nu har han lämnat nya märkliga spår efter sig – på den norska sidan.

– Vi har hittat stöldgods från hela dalgången, det är förjäkligt, säger naturbevakaren Tom Wiklund.

En låda full med kakor och choklad, en övergiven snöpulka och en stulen yxa. Det är några saker som den mystiske fjällförbrytaren lämnat efter sig då han gjort inbrott i flera stugor kring Arjeplogsfjällen under hösten.

Sista livstecknet från mannen var när han lämnat snöspår efter sig i november.

– Vi trodde att han hade drunknat eller frusit ihjäl, säger Tom Wiklund och poängterar att så inte verkar vara fallet.

Spåret: en bajshink i stugan

Nu har polisen hittat nya spår efter fjällgalningen – en hink fylld med bajs och en snarad ripa i en stuga på den norska sidan gränsen.

Och det har gjorts inbrott i flera stugor.

– Någon har härjat ordentligt. Det är bajs i hinkar med vatten och det ser inte bra ut. Jag har själv inte varit där, men jag har pratat med flera vittnen, säger naturbevakaren Jim Tovås Kristensen till norska An.

Enligt Tom Wiklund är det inte helt omöjligt att fjällförbrytaren som spridit skräck i Arjeplog tagit sig till de norska fjällen.

– Det är ju i samma fjällområde. Avståndet från vår stuga till den han brutit sig in i i Norge är fyra mil. Så det kan vara samma kille som helt enkelt gått över gränsen och brutit sig in i Norge.

Beväpnad med pilbåge

Mannen har stulit saker som kan användas för att överleva i fjällen under en längre tid – tältkåta, yxa, fjällpulka, kakor och godis. Dessutom har han lämnat en enda röra efter sig.

Anders Holmlund vid polisen är fast besluten att få tag i fjällmannen för att få ett slut på hans fjälltur.

– Om man följer spåret från Kvikkjokk så stämmer det överens med inbrotten och hur den här personen kan ha rört sig genom fjällvärlden. Vi har även ett DNA-spår, men det har inte gett någon träff vare sig i det svenska eller europeiska systemet, säger Anders Holmlund till NSD.

Enligt vittnen kan mannen ha setts i Kvikkjokk redan under tidig höst, beväpnad med pilbåge och bärandes på jaktfällor. Trots att polisen åkt ut med helikopter i försök att ringa in mannen har de inte lyckats.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Han har grisat ner mycket i alla stugar som var uppbrutna och så länge han inte är gripen förstår jag att folk är oroliga. Jag hoppas att man får tag i honom snart, säger Tom Wiklund.

ARTIKELN HANDLAR OM