Jebs Trumpkort: President Bush

1 av 7
NYHETER

Nu plockar Jeb in sitt Trumpkort i presidentvalsracet.

Lagom till firandet av Presidents day gör hans bror George W comeback i politiken.

På måndagskvällen stod bröderna på scen i North Charleston, South Carolina, för att försöka sätta en tredje Bush i Vita huset.

– Jag kom hit av två anledningar. Ett: Jag bryr mig mycket om min bror Jeb. Två: Jag bryr mig mycket om vårt land, säger George W.

Under måndagen firades Presidents day i USA och samtidigt vässar republikanen Jeb Bush sin kampanj med hjälp av landets 43:e president i ordningen, tillika hans bror.

George W Bush comeback i politiken skedde på en scen i North Charleston, South Carolina, och att han stiger in i rampljuset efter sju år just i South Carolina uppges inte vara någon slump.

Vinnarstat för familjen Bush

Både George W och pappa George har goda minnen av staten från kampanjerna 1988 och 1992 respektive år 2000 för president Bush den yngre. Då vann de viktiga segrar i primärvalet i staten och kom sedan att stå som sitt partis presidentkandidat, skriver Le Monde.

– Jag är glad att vara tillbaka i den här fantastiska staten, jag har varma minnen här i från, säger George W Bush under sitt tal.

– Jag älskar invånarnas anda i South Carolina.

Dessutom är militären den största arbetsgivaren i South Carolina och där familjen Bush ett starkt stöd.

Efter en stunds inledande skämtande om bacon, oljemålning och hans egen läs- och skrivkunnighet gick han in på ämnet för dagen – lillebrors presidentkampanj. Och sa bland annat att presidentskapet är ett viktigt jobb och det behövs en seriös kandidat till jobbet.

– Jeb kommer bygga ett fantastiskt lag med människor som han kommer att ta råd av. Sen har han ryggraden att fatta rätt beslut för det amerikanska folket, säger George W.

”Jeb står för sitt ord”

Den förre presidenten tog också upp elfte september och ögonblicket när han fick veta att ett andra plan flygit in i World Trade Center samtidigt som han besökte en förskola.

– Min första tanke var att vi kommer ta de här människorna. Min andra reaktion när jag tittade ner på barnet i mitt knä var att skydda henne, hennes samhälle och vårt land, säger George W.

Han säger också att hans bror Jeb är van vid att fatta beslut i tuffa situationer.

– Han gjorde det som guvernör och han kommer göra det som president, säger George.

– Jeb kommer hålla sitt ord.

Storebror Bush beskrev också Jeb som en positiv ledare med optimism inför framtiden och som en ledare som är redo att ta hand om ekonomin.

– Jeb förstår att hans viktigaste jobb som president är att skydda oss, säger George W.

Men det är inte oproblematiskt av Jeb Bush att kalla in sin bror i kampanjen. Även om George W:s anseende har fått sig en knuff i en mer positiv riktningen sedan han lämnade den politiska scenen 2009 har många amerikaner fortfarande en negativ inställning till honom efter att han som president drog i gång det impopulära Irakkriget, skriver Reuters.

Något som inte minst Donald Trump har varit snabb att dra upp, senaste i lördagens republikanska debatt.

–  Irak-kriget var ett stort, fett misstag. De ljög för oss. De sa att det fanns massförstörelsevapen i Irak fast de visste att det inte stämde. George W Bush var ingen bra president, sa Trump då.

Fyra i opinionen

Och gav sig också på att kritisera hur George W hanterade elfte september-attackerna.

– World Trade Center sänktes under din brors tid vid makten, glöm inte det, sa Trump till Jeb Bush.

Trump är i en solklar ledning i South Carolina även om bedömare inom det egna partiet menar att hans senaste debattinsats bör ha kostat honom stöd.

– Om inte det här slår tillbaka mot honom så är det officiellt: Han är oslagbar, sa republikanske valstrategen Curt Anderson till Politico under söndagen.

Men Jebs beslut att plocka in brorsan tyder dock på att han är långt ifrån nöjd med sin fjärde plats från New Hampshire och sjätte i Iowa. I South Carolina ser han nu ut att ligga på en fjärdeplats i opinionsundersökningarna som leds av hans totala motsats, ovan nämnda Donald Trump.

Som under måndagen har utlyst valmöte timmarna innan bröderna Bush går ut på scen. Vad han kommer säga är oklart men det är kanske ingen högoddsare att George W Bush nämns.

Trump: ”Var försiktig!”

Det återstår att se om Jeb kommer att få anledningen att återigen kommentera Trumps uttalanden om brodern som han gjort dagarna efter debatten. Bland annat i MSNBC:s program ”Morning Joe”:

– Det var fult antar jag. Delvis var det relaterat till att det är nödvändigt att se till att folk vet att Donald Trump inte är konservativ och då blev han arg, och ja förlorade besinningen lite, sa Jeb.

– Jag gick runt och skakade allas hand efteråt och jag tror han såg mig komma för att göra det och då gick han i väg, så kanske är han fortfarande arg.

Donald Trump inledde i alla fall måndagens med att Twittra ilsket om bröderna Bush:

”Nu när George Bush deltar i Jebs(!) kampanj är det öppet för att ställa frågor om World Trade Center, Irakkriget och den ekonomiska kollapsen? Var försiktig!”.

Under valmötet tog Jeb Bush upp Trumps attacker i debatten:

– Medan min bror skyddade det här landet så skapade han en reality-serie, som säkert var jättebra men jag har aldrig sett den, säger Jeb.