Anhöriga: ”Han har sagt att han vill döda”

1 av 11
NYHETER

Den häktade 33-åringen misstänks för att ha mördat en äldre man med ett 20-tal hugg på öppen gata.

En tid före mordet ska han ha uttryckt en vilja att döda någon – nu kritiserar anhöriga socialtjänsten för att inte ha lyssnat på varningsropen.

– Känner en anhörig eller en klient att vi har brustit är det klart att man ska anmäla, säger Åsa Andersson, verksamhetschef i Filipstads kommun, till Aftonbladet.

Under måndagen häktades den 33-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 60-årig man i Filipstad.

Enligt Aftonbladets uppgifter attackerade 33-åringen brottsoffret med ett 20-tal hugg på öppen gata den 11 februari. Under häktningsförhandlingen medgav mannen dråp men förnekade mord. Den häktade menar att han handlade i nödvärn i samband med en dispyt som spårade ur, enligt åklagaren.

Anhöriga slår nu larm om att sociala myndigheter inte lyssnat på varningsropen.

Tvångsomhändertogs i fjol

Den 23 februari förra året godkände Förvaltningsrätten den ansökan om tvångsomhändertagande som socialnämnden i Filipstads kommun ansökt om gällande den nu häktade mannen.

Enligt ansökan hade 33-åringen problem med självmedicinering och ångest. Mannen placerades på ett behandlingshem i Lund, som han skrevs ut från efter knappt ett halvår.

Nu uppger anhöriga till den häktade att det bara var en tidsfråga innan något allvarligt skulle hända.

– Han har varit psykotisk en längre tid och sagt att han vill döda någon, säger en anhörig till NWT.

Enligt de anhöriga ska man vid ett flertal tillfällen ha uppmärksammat socialtjänsten på att mannen mådde psykiskt dåligt efter hemkomsten. Men enligt de anhöriga som NWT pratat med fick 33-åringen ingen hjälp och man planerar därför nu att anmäla kommunen.

”Kan ha varit ett rop på hjälp”

För Aftonbladet kallar en anhörig den misstänktes agerande tiden före dådet för ”ett rop på hjälp”. Det var, enligt den anhöriga, väntat att något allvarligt skulle inträffa.

– Var det inte den här mannen så kunde det lika gärna ha varit någon annan. Jag vet inte vad som kan ha fått honom att ta allt detta så långt. Han kan ha gjort det som ännu ett rop på hjälp eller för att skada sig själv istället för någon annan.

Personen tycker inte att socialtjänsten haft en bra uppföljning efter mannens hemkomst.

– Och kanske inte bara de utan även andra instanser skulle nog ha behövts sättas in ganska omgående efter att han kommit hem och inte bara gett honom ångestdämpande mediciner som faktiskt har en stor del i detta att göra, säger hen.

En vän till den häktade delar inte anhörigas uppfattning.

- Jag tycker att socialen har tagit sitt ansvar. Man kan inte hjälpa någon som inte vill ha hjälp.

Kommunen ifrågasätter inte en anmälan

Åsa Andersson är verksamhetschef i individ- och familjeomsorgen i Filipstads kommun. Hon vill vara tydlig med att hon inte kan gå in på specifika fall.

– Om ett ärende inte hanterats på rätt sätt har man möjlighet att anmäla till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Känner en anhörig eller en klient att vi har brustit är det klart att man ska anmäla så att det kan utredas vad det är som har hänt. Det är ingenting som vi ifrågasätter, säger hon.

Hur ska ni agera om det kommer till er kännedom att en klient hos er, exempelvis, uttryckt en vilja att döda någon?

– Det är inte säkert att socialtjänsten vet allt som anhöriga vet eller allt en klient gett uttryck för. Men skulle det komma till vår kännedom att en person hos oss sagt så skulle vi anmäla det, säger Åsa Andersson.

Aftonbladet har förgäves sökt institutionschefen för behandlingshemmet där den mordmisstänkte 33-åringen placerades.

ARTIKELN HANDLAR OM