Kina tvångsförflyttar 9 000 för rymdjakt

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Över 1,3 miljarder människor bor i Kina.

Nu vill landets myndigheter hitta ännu mer liv – i rymden.

Därför tvångsförflyttas 9 000 människor från Dawodang-sänkan.

Kina håller på att bygga utrustning för att kunna observera långvågig elektromagnetisk strålning från rymden. Anledningen till bygget är att den kinesiska regeringen vill vara med i jakten på att hitta liv ute bland stjärnorna.

500 meter i diameter

Instrumentet, ett radioteleskop, kommer ha en diameter på 500 meter och till invigningen av projektet så tänker myndigheterna tvångsförflytta cirka 9 000 människor som i dag bor i området kring Dawodang-sänkan i Guizhou-provinsen, uppger The Guardian.

Området beskrivs som idealiskt för att upptäcka ”utomjordiska signaler”.

Men människorna som tvingas lämna sina hem bor inom fem kilometers radie från radioteleskopet.

– Det är för att hjälpa till att skapa en sund elektromagnetisk-miljö i området, säger Li Yuecheng, högt uppsatt inom kommunistpartiet i regionen, enligt The Guardian.

15 000 kr i kompensation

Människorna som ska tvingas flytta inför färdigställandet av instrumentet i september uppges få drygt 15 000 kronor som kompensation.

Då har de lämnat plats för radioteleskopet som kinesiska myndigheter ska vara avgörande för att hitta ”intelligent liv utanför vår galax och utforska vårt universums ursprung”, enligt Kinas astronomiska sällskap.

– Ett radioteleskop är som ett känsligt öra som kan skilja meningsfulla meddelanden från universums vita brus. Det är som att att identifiera ljudet av en cikada i en åskstorm, säger Nan Rendong, forskare vid radioteleskopet, enligt The Guardian.