Polisen misstänker: Kvinna skulle mördas – räddades av Anna, 46

1 av 4 | Foto: JERKER IVARSSON
Anna Leff, 46, hoppade i vattnet och räddade en ung kvinna från att drunkna i Söderbysjön i Nackareservatet. Kvinnan kunde inte simma. Nu är exmaken åtalad, misstänkt för mordförsök.
NYHETER

Anna Leff, 46, var på sin dagliga promenad i Nackareservatet, när hon hörde någon skrika.

I det iskalla vattnet i en sjö låg en panikslagen ung kvinna och kämpade för sitt liv.

Anna kastade sig i och drog upp henne.

Nu pågår rättegången mot kvinnans exmake, som är misstänkt för mordförsök.

– Jag är kallad som vittne, säger Anna Leff.

Det skulle bli en vanlig dag. Men promenaden i Nackareservatet öster om Stockholm kom att sluta dramatiskt för förskolläraren och tvåbarnsmamman Anna Leff från Kärrtorp.

Det  var en vinterdag – torsdag den 1 december – lite mulet, men ingen snö, när Anna Leff  med en god vän närmade sig den lilla sjön i naturreservatet.

– Då hör jag någon skrika. Jag trodde det var en vinterbadare, berättar Anna Leff och visar oss vägen ned till Söderbysjön där allt hände.

När Anna hör det hjärtskärande skriket springer hon upp på en höjd.

– Då såg jag någon som låg i vattnet och guppade. Jag blev livrädd.

Fäktade med armarna

Anna Leff rusar till sjön där en kvinna i 20-årsåldern kämpar för sitt liv cirka sex meter ut i vattnet.

– Hon var panikslagen och fäktade med armarna. Hon bara snurrade runt och kom längre och längre ut. Jag sa åt henne att försöka ta sig in, men hon förstod inte svenska. Då insåg jag ganska snabbt att jag måste hoppa i.

Två män, en äldre och en medelålders, stod på klippan. Den yngre visade sig senare vara kvinnans exmake.

– Han stod och stirrade ut, passiv. Han sa tydligt att hon hade ramlat i, men stod där och gjorde ingenting.

Anna Leff tog av sig skorna, hoppade i det iskalla vattnet, simmade fram till kvinnan och drog henne i land.

– Hon var ganska lätt att dra in, hon var väldigt tunn.

Anna Leff som brukar simma i sjön om somrarna uppskattar att den är cirka fyra meter djup där kvinnan befann sig. Kvinnan kunde inte simma. Sannolikt var det ryggsäcken som höll henne uppe.

– Hon var väldigt medtagen och så chockad att hon bara skrek. Hon skakade och grät och var väldigt upprörd.

Kraftigt nedkyld

Fler människor hade nu anlänt. Anna Leff larmade SOS. Hon tog av kvinnan de blöta kläderna och svepte in henne i lånade jackor.

–  Jag försökte prata med henne, lugna henne, klappa henne på kinden. Men så fort mannen närmade sig gallskrek hon. Hon visade med gester att han hade puttat i henne, från klippan.

Eftersom vägen ned till sjön var avspärrad med en bom så kunde varken ambulans eller polis ta sig dit, utan Anna och hennes vän fick hjälpa den nedkylda kvinnan att ta sig därifrån, uppför en backe, en promenad på cirka 500 meter.

Vid ankomsten till sjukhuset var kvinnans kroppstemperatur bara 34,6 grader och kan tidigare ha varit ned mot 32 grader, enligt rättsintyget. Hon hade legat i vattnet i cirka sex minuter, uppger ett vittne. Vattentemperaturen uppmättes samma dag till plus en grad. I så kallt vatten blir en människa snabbt medvetslös, även med täckkappa på sig, enligt rättsläkaren.

Anna Leff var själv blöt, kall och lite chockad när polisen körde hem henne.

– Jag kände mig ändå glad över att det gick bra för kvinnan.

Den 47-årige mannen, kvinnans exmake, åtalades för mordförsök. Rättegången mot honom pågår i Nacka tingsrätt, och i dag, torsdag 18 februari, ska Anna Leff vittna i rätten.

Mannen förnekar brott

Kvinnan uppger i förundersökningen att exmaken knuffat henne hårt från klippan, varpå hon ramlat framstupa med ansiktet mot marken, rutschat nedför klippan, ned i vattnet.

Åklagaren vid City åklagarkammare i Stockholm hävdar att mannen uppsåtligen försökt beröva kvinnan livet genom att knuffa henne från en klipphöjd ner mot Söderbysjön, med vetskap om att hon inte var simkunnig samt att vattnet var kallt, i avsikt att hon skulle drunkna.

Den 47-årige mannen förnekar brott. Han uppger att kvinnan snubblade eller halkade på klippan och därför ramlade i vattnet. Att han inte är en duktig simmare, men försökte hjälpa henne genom att sträcka ut pinnar som dock var för korta.

För Anna Leff var det självklart att ingripa.

– Det är viktigt att agera om man kan hjälpa andra. Det är också skönt för en själv att känna att man kan göra nytta ibland, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM