Över 100 polisbilar har allvarligt fel

NYHETER

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Volvo utreder ett misstänkt mjukvarufel på bilar av 2016 års modell.

Under dagen fick polisen information om att 116 av deras bilar har felet som kan orsaka att motorn tillfälligt stängs av under färd.

– Det är både civila bilar och utryckningsfordon, säger pressekreterare Malin Näfver.

Foto: TT

Under onsdagskvällen meddelade polisen i Östergötland på sin hemsida att att ett tiotal av deras bilar omedelbart ställs i garage i väntan på reparation.

Detta efter att polismyndighetens serviceenhet i Stockholm gått ut med information om ett mjukvarufel på 116 Volvobilar av årsmodell 2016.

– Det är både civila bilar och utryckningsfordon, säger pressekreterare Malin Näfver.

– Det är ekonomiavdelningen som sköter det här nationellt. De rekommenderar att berörda fordon inte används fram till dess att mjukvaran har uppgraderats. Den här informationen har gått ut till regionerna i eftermiddags och det har vidtagits åtgärder, säger Malin Näfver.

Ska rulla i morgon

Enligt Volvo kan mjukvarufelet orsaka att motorn tillfälligt stängs av under färd, skriver polisen på sin hemsida. Detta får till följd att fordonets elektriska styrservo stängs av och fordonet blir tungt att styra. Även servon till bromsarna samt lyse och radio kan påverkas.

Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, bekräftar att Volvo kontaktat polisen och berättat om felet under onsdagen. Han säger att polisbilarna ska kunna rulla igen redan under torsdagen.

– Vi har från Volvo Cars sida skickat en uppdaterad mjukvara till polisen i dag, så att de ska kunna uppdatera sina bilar och få dem i trafik under morgondagen. Polisen har sina egna verkstäder och åtgärdar sina egna bilar med hjälp av våra tekniker.

Ombeds kontakta verkstad

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Volvo utreder ett misstänkt fel på sina XC70- och XC60-modeller. Flera ägare har berättat att deras deras bilar dör och startar om mitt under körning.

Stefan Elfström bekräftar att det är samma fel som polisen har drabbats av.

– Det finns en koppling mellan de här fallen, ja, säger han.

Felet gäller alla Volvos femcylindriga dieselbilar i 60- och 70-serien av 2016 års modell. Hur många bilar som har den felaktiga mjukvaran kan Stefan Elfström dock inte svara på.

– Alla kunder som är berörda kommer att bli ombedda att kontakta sin verkstad för att få en ny mjukvara.