Tima, 10, petades ur fotbollslaget – för att han inte kan svenska

”Förstod att jag skulle få sitta hemma istället”

Foto: TT / Sveriges Radio.
Tima petades – via sms. Barnen på bilden har inget med artikeln i övrigt att göra.
NYHETER

10-åriga Tima älskar att spela fotboll. Men plötsligt kom sms:et från lagledaren till hans mamma.

”Vi har svårt att se att han kan ta en plats i laget när han inte kan språket”, skrev lagledaren enligt Sveriges Radios P3 Nyheter.

Efter att ha spelat fotboll med klubben IFK Haninges pojkar i en månad fick 10-åriga Timas mamma ett oväntat besked från en av lagledarna.

Han var tvungen att sluta i laget – för att han inte kan svenska. Tima flyttade nämligen till Sverige från Lettland i somras och har än så länge svårt med det nya språket.

– Jag blev ledsen. Jag förstod att jag skulle få sitta hemma och göra ingenting, istället för att spela fotboll, säger Tima till P3 Nyheter.

Sms:et som skickades till mamman. Foto: Skärmdump / Sveriges Radio.

När sms:et kom var familjen på utlandssemester.

– Han blev ledsen och sa att han inte ville åka tillbaka till Sverige, att ingen ville leka med honom där. Och så började han gråta, säger mamma Kristina till P3 Nyheter.

Klubben: ”Inget vi står för”

Efter att såväl föräldrar som skolpersonal reagerat mot klubbens besked har IFK Haninge backat och säger att det rör sig om ett missförstånd.

– Det är en lagledare som har skrivit det. Hon har uttryckt sig fel, det är inget snack om saken. Jag ser över vår policy i klubben, det är inte någonting som vi står för som klubb. Hos oss är alla välkomna, säger klubbens sportchef Omar Moggi till P3 Nyheter.

Nu har Tima blivit erbjuden att börja spela med ett annat lag i samma förening.

Tima heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM