Trump slår tillbaka mot påvens kritik

1 av 3
NYHETER

Donald Trump är inte kristen. I alla fall om man frågar påve Franciskus.

Nu slår Trump själv tillbaka mot kritiken.

– Om och när Vatikanen attackeras av IS kommer påven önska att jag vore president, säger han på ett kampanjmöte i South Carolina enligt Politico.

Katolska kyrkans överhuvud riktade kritik mot den republikanske presidentkandidatsaspiranten under sitt besök i Mexiko.

– En person som bara tänker på att bygga murar, var än de må vara, och inte bygger broar är inte kristen, säger påven enligt New York Times.

Donald Trump har tidigare gjort kontroversiella uttalanden riktade mot invandrare och har utlovat en mur mot Mexiko om han skulle bli president. Han har bland annat kallat mexikanska invandrare för ”våldtäktsmän och kriminella”.

Själv säger Donald Trump att han är förvånad över påvens uttalande.

– En religiös ledare som ifrågasätter en persons tro är vanhedrande, säger Trump enligt AP.

Vid ett kampanjmöte tog an i ännu mer:

– Om och när Vatikaten attackeras av IS, som alla vet är IS ultimata trofé, kan jag lova att påven hade önskat och bett att Donald Trump vore president, för då hade det inte hänt, säger Trump enligt Politico.

Han säger också att IS den dagen skulle ha blivit utrotade, ”till skillnad från vad som händer nu med allt snack och inga handlingskraftiga politiker.

På en presskonferens säger han dessutom att Mexikos regering påverkat påve Franciskus.

– De har matat påven med negativ information om att jag inte är en trevlig kille. Det är jag, säger han i ett inslag på ABC News.

Den 25 december 2013 twittrade Donald Trump: "Den nya påven är en mycket ödmjuk man, precis som jag, vilket förmodligen förklarar varför jag gillar honom så mycket!"

Ny inställning till preventivmedel

På frågan om sin inställning till abort och preventivmedel – med tanke på zika-viruset i Sydamerika – kom påve Franciskus med ännu ett uppseendeväckande uttalande:

– Abort är ett brott, absolut ondska, men att undvika graviditet är inte absolut ondska. I det här fallet är det klart, säger han enligt New York Times.

Franciskus har flera gånger tidigare försvarat katolska kyrkans förbud mot preventivmedel.