Nattmanglingen i Bryssel avbröts – utan uppgörelse

1 av 2
NYHETER

Frågan om Storbritanniens framtid i EU är fortfarande olöst.

Förhandlingarna mellan premiärminister David Cameron och EU-topparna pågick till tidigt i morse. Trots det lyckades de inte nå någon överenskommelse.

Vid 05:30 lämnade Storbritanniens premiärminister David Cameron samtalen med Jean-Claude Juncker och Donald Tusk, ordförarande i EU-kommissionen respektive Europeiska rådet.

De tre har förhandlat om villkoren för Storbritanniens medlemskap i EU hela natten. Men när diskussionerna avbröts hade ingen uppgörelse nåtts.

– I nuläget kan jag bara säga att vi har gjort vissa framsteg, men mycket arbete återstår, säger Donald Tusk till The Guardian.

Kan bli långa diskussioner

Samtalen återupptogs vid 09-tiden i morse. The Guardian rapporterar att förhandlingarna kan komma att pågå hela helgen.

Enligt tidningen finns det ett antal punkter som utgör primära hinder för överenskommelsen. Det handlar bland annat om att britterna vill ha möjligheten att begränsa bidrag till EU-medborgare som arbetar i landet.

Ledarna för de andra EU-länderna har uppgett att Storbritannien och David Cameron inte kommer att få någon annan chans om det inte skulle bli någon uppgörelse under toppmötet.

– Det vore till stor skada för EU om Storbritannien lämnade. Det vi minst behöver just nu är ett skadat och splittrat EU. Vi har flyktingfrågan, ett allt aggressivare Ryssland och en ökad global konkurrens att hantera, sa statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet i går.

Ska rösta om EU

I sommar väntas britterna hålla folkomröstning om EU-medlemskapet. Innan dess vill David Cameron kunna presentera förändringar för att lugna den EU-kritiska opinionen på hemmaplan.

För EU-topparna är det mycket viktigt att förhindra att britterna gör en ”Brexit”, och lämnar EU.

David Cameron har uppgett att målet är att nå en överenskommelse – men inte till vilket pris som helst.

– Om vi kan få en bra uppgörelse så tar jag den. Men jag godtar inte ett avtal som inte motsvarar vad vi behöver, sa premiärministern när han anlände till mötet i går.

Uppdatering: Sent på fredagen nåddes en uppgörelse. Läs mer om det här.