Polischef hyllar islamfientligt medborgargarde

1 av 2 | Foto: TT
NYHETER

Den norska polischefen Morten Daae säger att det islamfientliga medborgargardet ”Soldiers of Odin” skapar ”trygghet” och för positiva sidor med sig.

– Här är det folk som på ett sätt vill bidra till att vi har trygga tätorter, säger han till NRK.

Gruppen ”Soldiers of Odin” säger sig vara en ”fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland” och påstås patrullera på gatorna.

De utger sig för att vara ett medborgargarde som bland annat försvarar vita kvinnor från våldsdåd från utlänningar samtidigt som gruppen är islamkritisk och främlingsfientlig.

Anhängarna kommer ursprungligen från Finland men har spridit sig till Norge och ”finns i hundratal” i Sverige, hävdar en företrädare till DN.

En häftig debatt rasar i Finland sedan olika medborgargarden, vissa av dem högerextrema, den senaste tiden börjat patrullera gatorna. Även i Sverige har medborgargarden kritiserats, bland annat under parollen ”inte er kvinna”, som ett avståndstagande mot dessa garden och rasism.

”Bidrar med trygghet”

Nu säger den nordnorska polischefen i Finnmark, Morten Daae, i en intervju med NRK att ”mycket av det som Odins soldater har för avsikt att göra är oproblematiskt sett ur polisens synvinkel.”

– Detta för helt klart några problematiska sidor med sig, och det är en gränsdragning mot vad vi traditionellt kallar medborgargarden. Men samtidigt har ju detta en oproblematisk sida, i den meningen att här är det folk som på ett sätt vill bidra till att vi har trygga tätorter och byar runtomkring, säger han och fortsätter:

– Här är det flera saker som måste vägas mot varandra, men i grund och botten är detta något som kan vara bra sett från polisens sida. Men jag måste värdera detta mer innan jag kan vara helt säker på allt, säger Morten Daae till NRK.

”Islamiska inkräktare”

Soldiers of Odin uppger sig patrullera på gatorna i Finland med svarta kläder med gruppens namn tryckt på ryggen för att de ”bryr sig om sina egna”, uppger Yle.

Många pekar på att gruppen drivs av rasideologiska hatmotiv på grund av sina uttryck som ”islamistiska inkräktare” och ”flyktingar är inte välkomna”.

Gruppen har tidigare hävdat att polisen uppskattar deras insats, men Morten Daaes uttalande är det enda tecknet på det. Flera andra norska poliser har å sin sida tagit avstånd för allt vad Soldiers of Odin står för.

ARTIKELN HANDLAR OM