Terrorsvenskens mamma: ”Rädd att han ska bli dödad”

1 av 5 | Foto: AP
Terrormisstänkte Mirsad Bektasevic 2007.
NYHETER

GÖTEBORG. Mirsad Bektasevic, 28, greps i slutet av januari i en grekisk hamnstad, misstänkt för att ha varit på väg till Syrien för att strida för IS.

Den misstänkta terroristens mamma, ringde Säpo redan i december för att varna. 

Hon har inte pratat med sin son sedan gripandet i Grekland.

– Jag är rädd att han ska bli dödad i fängelset, säger hon.

För över tio år sedan, i oktober 2005, slog antiterrorpolis till mot en lägenhet i Sarajevo i Bosnien och grep den svenske medborgaren Mirsad Bektasevic. Insatsstyrkan hittade 30 kilo sprängmedel, handeldvapen och rånarluvor samt en hotfull videoinspelning.

Bektasevic, då endast 19 år, satt efter tillslaget häktad i 15 månader innan han dömdes till fängelse i 15 år och fyra månader för förberedelse till terrorbrott.

Han flyttades strax efter domen i Bosnien över till ett svenskt fängelse och frigavs villkorligt 2011.

”Inga nya besked”

Tre år senare var han en välkänd person i terrorkretsar och uppgavs ha stridit för en islamistisk grupp i Syrien.

För en knapp månad sedan greps Bektasevic, nu 28 år, igen. Den här gången tillsammans med en 19-årig man i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis. De anhölls, misstänkta för att ha varit på väg till Syrien och strida för terrorgruppen IS. I deras packning hittades uniformer, macheteknivar, hölster och annan stridsutrustning.

Männen häktades några dagar senare av en grekisk domstol.

Mirsad Bektasevic mamma berättar att hon inte pratat med sin son i telefon efter gripandet i den grekiska hamnstaden.

Hon fick däremot ett besked från UD att hennes son frihetsberövats i Grekland. I dokumentet står det kortfattat att Mirsad häktats av en domstol. Även advokaten Menia Polychronis telefonnummer är nedskrivet.

– Jag mår inte bra, jag har inte fått några besked om hur det kommer bli. Jag ringde hans advokat men hon kunde bara engelska och hade inga nya besked att lämna. Jag ska ringa henne igen om några dagar, säger hon.

Ringde och varnade Säpo

Kvällen före gripandet ringde Mirsad upp sin mamma på Skype.

– Han berättade då att han var i Grekland. Jag sa att han skulle ta sig till Turkiet, till våra släktingar där. Det var det sista jag hörde från honom innan han greps.

Mirsads mamma berättar för Aftonbladet att hon kontaktade myndigheterna när hon förstod att hennes son skulle åka.

– Jag ringde till Säpo två gånger. Han hade packat sin väska och jag var orolig för vad han skulle göra. Men jag tror han åkte från Danmark, annars hade de nog haft koll på honom, säger hon.

Hon tittar mot de grå höghusen i miljonprogrammet utanför Göteborg. Hon är rädd och orolig över vad som ska hända.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är rädd för att han ska bli dödad i fängelset i Grekland.

”Jag är rädd för dem”

Hon tar gång på gång sin son i försvar och säger att hon är övertygad om att Mirsad har blivit lurad. Hon vill inte heller acceptera att hennes son tidigare gjort sig skyldig till förberedelse till terrorbrott och blivit dömd för det.

– Mirsad dömdes till över 15 års fängelse i Bosnien. Jag är säker på att någon annan fick honom till att göra de där sakerna, säger hon.

Vem som ska ha förmått honom att begå brott är hon inte säker på. Hon har heller ingen förklaring till varför Mirsad och hans kompanjon hade macheteknivar och uniformer i packningen när de greps av grekisk polis i januari.

Om hennes son haft kontakter med terrorgrupper som IS vet hon inte.

– Han har inte berättat något om det där för mig. Jag frågade men han ville inte säga något om det. Jag är rädd för dem, de är mycket farliga, säger hon.

Skulle han till Syrien?

– Jag vet inte. Jag tror inte det. Jag tror han var på väg till Turkiet.

Rättegång inom ett år

Hon berättar att Mirsad hade förändrats efter att han blivit villkorligt frigiven 2011. Han gick varje fredag till en moské hon inte känner till. Regelbundna besök som fortsatte flera år.

– Jag förstod aldrig det. Jag sa: ”Du kan be här hemma, du behöver inte åka till moskén”, säger hon.

Hon håller hårt i det enda besked hon fått om sonen – dokumentet i A4-format som bär UD:s och Regeringskansliets logotyper.

Säpo vill inte kommentera den kontakt som mamman tog innan sonens avfärd söderut.

– För att inte avslöja våra arbetsmetoder eller eventuellt operativt arbete uttalar vi oss inte om enskilda personer, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Enligt grekiska myndigheter kommer rättegången mot hennes son och hans 19-årige kompanjon att äga rum inom ett år.

Misstankarna är snarlika de som riktades mot Bektasevic i Sarajevo för drygt tio år sedan – terrorbrott och olaga vapeninnehav.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds