Brand i X2000-tåg utanför Skövde

1 av 5 | Foto: Arne Lundström
NYHETER

Ett X2000-tåg med hundratals passagerare på Västra stambanan utanför Skövde började brinna. Tåget har evakuerats och det råder totalstopp på sträckan.

Tågbranden har orsakat flera förseningar i trafiken.

Är du på plats? Har du bild eller film? Hör av dig!

Ett X2000-tåg som står 300 meter söder om samhället Väring utanför Skövde började brinna på fredagseftermiddagen.

– Det brinner tydligen i motorn där drivenheten sitter, säger räddningschefen Hans Ingbert vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Är det öppna lågor?

– Jag har uppfattat det så, säger han.

Alla passagerare evakuerades och det råder totalstopp längs den sträckan av Västra stambanan.

Räddningstjänsten är fortfarande vid 16.30-tiden på eftermiddagen på plats med styrkor från tre stationer.

Har ingen prognos

Sträckan där tåget stannat är tvåspårig men än så länge har inga tåg kunnat passera.

Det är tåg 431 på väg från Stockholm till Göteborg börjat brinna.

– Nu är det inte jättemycket trafik vid den här tidpunkten men några tåg stannar och väntar in, sa Agneta Eklund vid Trafikverkets pressjour när larmet om branden kom in.

Hon har fortfarande ingen prognos för när trafiken kan vara igång igen och Eklund säger att det troligtvis blir följdförseningar.

Såg rök utanför fönstret

Anders, 49, var bara meter från slutdestinationen Skövde när tåget stannade. Man stod still i 10-15 minuter innan passagerarna fick information från högtalarna om att ”något var fel”. Samtidigt såg de rök utanför fönstret.

– Det står rätt mycket folk här ute. Ibland brinner det med öppen låga, men det är inte jättedramatiskt, de har inte börjat släcka än. Jag tror att de håller på att bryta strömmen, säger Anders och förklarar att evakueringen gick lugnt till.

Räddningstjänsten i Östra Skaraborg förklarar att branden startade under motorvagnen precis bakom lokföraren. Varför är ännu inte klart.

Olja försvårar släckning

Ingen person har kommit till skada men ambulans var på plats för att ta hand om folk med filtar. Alla 230 resenärerna fick gå till fots ombord på tåg 433 som står i närheten för att fortsätta sin resa mot Göteborg.

Vid 16.50 meddelades det att branden är släckt och nu pågår eftersläckningsarbete. På grund av ett oljeutsläpp i samband med branden har arbetet försvårats.

– Det är tillräckligt omfattande för att försvåra släckningsarbetet, säger kommunikationschef Christina Herthnek på Skövde kommun.

Hon kan inte svara på om naturen tagit skada av oljeläckaget.

Kan behöva ledas om

Personer som tänkt åka tåg på Västra stambanan i dag ombeds kontakta sitt tågbolag för ytterligare information.

– Jag misstänker att vi leder om de tågen som tänkt åka den här sträckan. Fredagar är det lite högre restryck så det ligger i allas intresse att få igång trafiken enligt ordinarie tabell, säger Alejandro Solar vid SJ:s pressjour.