Kaffe kan rädda din lever från alkoholen

”Billig dryck som många kan dricka”

Foto: TT / Montage.
Kaffe kan hjälpa mot skrumplever, enligt forskarna.
NYHETER

Kaffedrickande kan rädda många som dricker alkohol från att drabbas av skrumplever. Det konstateras i en ny brittisk studie, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Att dricka två extra koppar kaffe varje dag kan ge levern skydd mot de skador som kan uppstå på grund av en alkoholkonsumtion.

Det menar forskare på Southampton-universitetet i Storbritannien. Kaffe anses kunna skydda mot skrumplever, och minskar enligt studien risken för någon att drabbas med hela 44 procent.

– Skrumplever är potentiellt dödligt och det finns inget botemedel i ordets rätta bemärkelse, säger Oliver Kennedy, en av de som ligger bakom studien, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hjälper – men det är oklart hur

Därför är det viktigt att påpeka att en så billig och lättillgänglig dryck som kaffe kan minska riskerna, menar han.

Genom att slå samman nio olika studier med totalt 430 000 deltagare har forskarna undersökt hur ett par koppar kaffe skulle göra skillnad för personer som drabbats av skrumplever. Hela rapporten publicerades i slutet av januari.

Resultaten innebär dock inte att det är fritt fram att dricka caramel latte och andra varianter fyllda av mjölk och socker. Det är också oklart exakt hur kaffet hjälper mot leversjukdomar.

– Kaffe är en komplex blandning av hundra olika kemiska beståndsdelar, det är ännu okänt vilken av dessa som skyddar levern, säger Kennedy.

Inte fritt fram

Trots kaffets skyddande effekt är det inte fritt fram att dricka hur mycket alkohol som helst.

– Även om kaffe innehåller bland annat antioxidanter och har antiinflammatoriska effekter kommer ett par koppar inte hjälpa mot systematiska skador på kroppen genom exempelvis en överdriven alkoholkonsumtion, säger näringsfysiologen Samantha Heller vid New York University, till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM