35-åringens plan: Spränga rörbomb i Stockholm

1 av 8 | Foto: P-O Sännås
NYHETER

Mannens plan misstänks ha varit att spränga FN monumentet i Stockholm – med en hemmagjord rörbomb.

I går lördag häktades 35-åringen misstänkt för försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, skriver Expressen.

Det var i onsdags som polis, ambulans och den nationella bombgruppen larmades om ”överhängande fara för explosion” på en adress på Gärdet i Stockholm.

Polisen föreberedde sig noga att göra en inbrytning i lägenheten. Man hade ingen aning om vad som väntade på andra sidan dörren.

På frågan om det var någon fara för allmänheten svarade Sven-Erik Olsson då:

– Nej, det har inte beslutats att vi ska gå ut med någonting sådant, säger Sven-Erik Olsson.

Försökte spränga monument

Nu står det klart att det var en 35-årig man som polisen sökte. En man som sedan tidigare är misstänkt för ett bombförsök i centrala Stockholm, skriver Expressen.

Den 18 december förra året hittade polisen en hemmabyggd rörbomb i anslutning till FN-monumentet, ett monument av nationellt intresse tillägnat FN-soldater som dött i tjänst, vid Sjöhistoriska museet på Gärdet i Stockholm.

Enligt tidningen hade mannen försökt att spränga bomben med hjälp av ett tomtebloss – men aldrig lyckats.

”Inget farligt föremål”

Polisen klassar bomben, som byggts med bland annat kolsyrepatron, kaliumnitrat och socker, som en rörbomb. På den hittade man mannens dna-profil vilket sen ledde polisen till 35-åringens adress på Gärdet.

Vid husrannsakan i onsdags fanns inte mannen i lägenheten och polisen skrev på sin hemsida att ”inget farligt föremål hittats”.

Nu visar det sig alltså, enligt Expressens uppgifter, att polisen hittade tre metallflaskor, varav en med borrade hål, tejp och fogmassa på samma vis som den rörbomb som hittades vid Gärdet.

I går lördag häktades 35-åringen misstänkt för försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen nekar till brott.