Risk för flygstrejk i dag – de här sträckorna kan drabbas

1 av 2
NYHETER

Flygstrejken rycker allt närmare.

Kommer parterna inte överens bryter konflikten ut klockan sju på måndagsmorgonen – och den drabbar både SAS inrikesflyg och Finlandsflygningar.

– Vi håller på med förhandlingen för fullt, sa Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillförordnad vd i Svenska Flygbranschen på söndagskvällen.

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget Global employer company (GEC). Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Nästan samtliga kabinanställda i bemanningsföretaget är medlemmar i fackförbundet Unionen, som varslat om strejken.

Fackets mål är att få GEC att teckna svenskt kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att gå med på.

Flera flyg drabbas

Bryter strejken ut berörs SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Åbo och Vasa.

SAS har även hotat med att lägga ner ett "stort antal regionallinjer" om konflikten bryter ut.

Parallellt pågår även en konflikt mellan pilotfacket SPF och GEC om samma frågor. En övertidsblockad rullade i gång tidigare i veckan och strejk är varslad till på torsdag.

SAS uppfattning är att även deras samarbetspartners ska ha kollektivavtal.

– Vi förväntar oss att de kommer överens innan måndag, sa Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS, till Aftonbladet i fredags.

Strid om villkor

Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillförordnad vd i Svenska Flygbranschen, säger till Aftonbladet att både GEC och arbetsgivarna vill ha ett kollektivavtal.

– Medlarna kom med ett bud i veckan med rejält höjda löner. Vi sade ja, men facket avvisade budet, varför vet jag inte, säger hon.

Unionens konfliktsamordnare Lars Åström säger till TT att problemet är att GEC och Svenska Flygbranschen inte vill skriva på standardavtalet.

– De går med på högre löner, men gör det bara under förutsättning att andra villkor i avtalet inte ska gälla, säger han.