”USA ville inleda fredssamtal – Nordkorea svarade med kärnvapentest”

1 av 8 | Foto: AFP
NYHETER

För att få ett officiellt slut på Koreakriget ville USA inleda hemliga fredssamtal med Nordkorea, skriver Wall Street Journal.

Villkoret var att Nordkoreas kärnvapenprogram skulle vara en av diskussionspunkterna.

Det föll inte Kim Jong-Un i smaken – som svarade med ett kärnvapentest.

Efter över tre års väpnad konflikt avslutades Koreakriget med vapenstillestånd den 27 juli 1953. Ett permanent fredsavtal har dock aldrig undertecknats och Kim Jong-Un har sedan han tog över som Nordkoreas ledare krävt ett fredssamtal med USA för att formellt avsluta kriget.

USA har i sin tur krävt att Nordkorea först ska avveckla delar av sitt kärnvapenprogram, vilket gjort att några fredssamtal hittills inte blivit av.

Släppte på kravet

Nu rapporterar dock Wall Street Journal att USA i ett försök att ändå få till stånd en lösning nyligen valde att släppa på sitt krav.

I stället ville USA att Nordkoreas kärnvapenprogram bara skulle vara en diskussionspunkt på agendan under de hemliga fredssamtalen, skriver Wall Street Journal enligt Dagens Industri.

Kim Jong-Un gick dock inte med på det heller – vilket landet tydligt visade genom sitt kärnvapentest den 6 januari, skriver den amerikanska affärstidningen.

”Provokativ handling”

Efter provskjutningen har alla planer på fredssamtal mellan USA och Nordkorea avbrutits, skriver Wall Street Journal.

Kärnvapentestet har senare fördömts av en rad världsledare.

"Nordkoreas uppskjutning av en missil är helt oacceptabel och ett mycket allvarligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Det är en provokativ handling som leder till ökad spänning i regionen med risk för ytterligare destabilisering och upprustning", sa Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT.

FAKTA

Koreakriget

När andra världskriget slutade 1945 var Korea ockuperat av sovjetiska och amerikanska trupper. Snart blev Sovjetunionen och USA ovänner och såg till att ”deras” delar av Korea blev självständiga länder 1948. Den norra delen, där sovjetiska trupper fanns, kallades Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea). Den södra delen, med amerikanska trupper, blev Republiken Korea (Sydkorea).

År 1950 anföll nordkoreanska trupper Sydkorea. USA trodde att det var ett steg mot att kommunistiska länder skulle ta över världen, och USA fick FN att sända trupper för att hjälpa Sydkorea. Efter flera motgångar kom FN-styrkorna ända fram till den kinesiska gränsen i norr. Det ledde till att Kina gick med i kriget på Nordkoreas sida.

År 1953 enades man om vapenstillestånd och ordnade en demarkationslinje vid 38:e breddgraden, alltså en linje med taggtråd och minor. Nordkoreas soldater fick inte gå söder om linjen och Sydkoreas trupper fick inte gå norr om den. Linjen finns fortfarande kvar, och länderna har ännu inte kommit överens om fred.

(Nationalencyklopedin)