Unionens medlemmar i flygstrejk

1 av 4
NYHETER

Förhandlingarna har inte lett till någon överenskommelse i flygkonflikten.

Nu går fackförbundet Unionens medlemmar ut i strejk – och flera SAS-linjer drabbas.

– Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren inte ställer upp på något så grundläggande och viktigt som schysta villkor för de anställda, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Flera av flygbolaget SAS inrikeslinjer samt flygningar till och från Finland drabbas av strejken som startar klockan 07 på måndagen.

Konflikten rör löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställda i bemanningsföretaget Global employer company, GEC, som arbetar på olika SAS-sträckor via flygbolagets underleverantör Flybe.

Svar väntas under eftermiddagen

Under helgen har parterna försökt nå en överenskommelse. Sent under söndagskvällen kom slutbudet som parterna har eftermiddagen på sig att ta ställning till.

Nästan alla kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen som under natten mot måndag bekräftade att strejken är ett faktum.

– Målet är att teckna kollektivavtal med GEC så snart som möjligt. Unionens medlemmar vill bara ha skäligt betalt och få villkor i nivå med övriga svenska flygbranschen, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Enligt tidigare uppgifter är det SAS-flyg mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Åbo och Vasa som berörs av strejken.

SAS beslöt först att ställa in flygningar fram till klockan 15. Då rörde det sig om 340 drabbade resenärer som antingen bokat en resa mellan Arlanda och Vasa, mellan Arlanda och Kalmar samt mellan Arlanda-Visby.

Under måndagen tillkom ytterligare inställda flygningar. Den i tid senaste inställda flygningen skulle ha avgått från Arlanda mot Vasa klockan 22.30.

– Totalt är det ungefär 450 passagerare som påverkas av trafikstörningarna. Det är givetvis väldigt olyckligt att det drabbar våra resenärer även om det endast är ett fåtal linjer. Vi förväntar oss att parterna arbetar hårt för att teckna ett kollektivavtal, säger Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att SAS hotat att lägga ned ett ”stort antal regionallinjer” om konflikten bryter ut.

Saknar kollektivavtal

GEC saknar kollektivavtal men är medlemmar i Svenska flygbranschen, SFB. Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillförordnad vd i Svenska flygbranschen, har tidigare sagt till Aftonbladet att både GEC och arbetsgivarna vill ha ett kollektivavtal.

I ett pressmeddelande som skickades ut vid 01 natten mot måndag beklagade man situationen.

– Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen, säger Elisabeth Holming-Schiller på SFB.

Lars Åström är Unionens konfliktsamordnare.

– Strejken är en sista utväg. Det viktiga nu är att parterna kan sätta sig ned igen under dagen och komma överens så att en långdragen strejk kan undvikas, säger han.

För detaljerad information om avgångar från Arlanda, se Swedavias hemsida (OBS extern länk)