Syrien ska hålla parlamentsval

NYHETER

Syrien kommer att håller parlamentsval den 13 april. Det uppger landets president Bashar al-Assad, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kommer kort efter det gemensamma uttalandet från USA och Ryssland om tillfällig vapenvila mellan den syriska regimen och oppositionen.

Häromdagen stod det klart att FN-samtalen mellan USA och Ryssland gällande en tillfällig vapenvila i Syrien rönt framgång. I ett gemensamt uttalande meddelade länderna att ett eldupphör ska inledas mellan den syriska regimen och oppositionella rebellgrupper midnatt 27 februari.

Villkoren är att den syriska regimen och dess allierade ska upphöra med alla anfall mot den väpnade oppositionen, som i sin tur ska göra detsamma. 

Assad med på vapenvila

Både Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen har uppgett sig ställa sig sig bakom en vapenvila – om än en villkorad sådan. Regimen förbehåller sig rätten att bekämpa vad de kallar ”terrorister”, medan oppositionella rebellgrupper kräver att den ryska bombningskampanjen till stöd för regimen upphör.

Efter att USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin diskuterat det nya avtalet meddelande de i ett gemensamt uttalande att vapenstilleståndet kommer att gälla ”de parter i den syriska konflikten som har visat sitt engagemang för och acceptans av villkoren”, skriver brittiska BBC.

Enligt uttalandet ska de parter som deltar i striderna i Syrien senast 26 februari meddela om de avser upphöra med alla anfall.

Terrorsekten Islamiska staten, Nusrafronten och andra av FN-stämplade terrororganisationer ingår inte i överenskommelsen.

Parlamentsval i april

Bashar al-Assad har tidigare uttryckt sig skeptisk till en framgångsrik vapenvila, men säger i ett uttalande på måndagskvällen säger han att parlamentsval kommer att hållas i det krigshärjade landet i vår, närmare bestämt 13 april, rapporterar AFP.

Senaste valet i Syrien ägde rum 2012, och parlamentsval hålls vart fjärde år, uppger BBC.

Sedan Syrienkonflikten utbröt 2011 har över 250 000 människor dödats. Omkring 11 miljoner har tvingats lämna sina hem, varav 4 fyra miljoner av dessa har flytt utomlands.