En död efter att byggnad kollapsade vid kraftverk

1 av 5
NYHETER

Minst en person har dött efter att en byggnad kollapsat vid ett kraftverk i brittiska Didcot.

Vittnen har beskrivit att det lät som en explosion.

Minst en person uppges vara död och flera saknas, uppger lokala räddningstjänsten.

Det var vid 17-tiden, svensk tid, som byggnaden kollapsade och ett flertal ambulanser samt sjukvårdshelikoptrar har larmats till platsen.

– Det såg ut som världens undergång, säger vittnet Andy Black till Sky News.

– Det gick inte att se något överhuvudtaget.

En talesperson för kraftverket i Oxfordshire uppger att de befarar ”flera döda”, uppger David Cooke enligt Sky News. Lokaltidningen Oxford Mail uppger att minst en person är bekräftat död och att flera ska ha skadats.

Enligt Nathan Travis, chef på den lokala räddningstjänsten, ska fem byggnadsarbetare ha förts till sjukhus, men tre personer saknas fortfarande. Hundar är nu på platsen och letar efter dem i rasmassorna.

”Huset skakade”

Han berättar att han och hans kollegor bevittnade explosionenen från sina kontor:

– Vårt hus skakade och när vi tittade ut genom fönstren såg vi att ena änden av turbinhallen kollapsat i moln av rök, säger David Cooke, enligt Sky News.

Kraftverket i fråga ska ha tagits ur bruk 2013 och det ska vara planerat för att förstöra byggnanden. Men inget arbete ska ha genomförts under tisdagen, enligt Oxford Mail.

Utreder om det var en rivning

En talesperson för den lokala räddningstjänsten uppger för tidningen att de i nuläget ser det som en kollaps snarare än en explosion.

– Men det hördes en smäll, säger Rodney Rose till Oxford Mail.

– Räddningstjänsten är på plats och utreder om det här rör sig om en rivning.

David Cooke säger att händelsen påminde om när en annan byggnad i kraftparken revs.

– Man hade inte förväntat sig att de skulle göra det nu. Vägen var väldigt trafikerade, så det borde inte ha gjorts nu, säger han till Oxford Mail.

Steve Shadbolt bor i området och hörde vad han beskriver som ett ”allsmäktigt dån”.

– Jag tittade ut och såg ett massivt dammoln, säger han till Oxford Mail.

– Kraftverket brukar vara bra på att informera oss om sådant här och de brukar stänga av vägar, och det får mig att tro att det rör sig om en olycka.

Demoleringsföretaget som är ansvariga för rivningen av kraftverket uppger i en kommentar på Twitter att de är medvetna om händelsen:

”Vi samarbetar med samtliga inblandade parter för att reda ut vad som hänt och kommer hålla er uppdaterade” skriver Coleman Demolition company på Twitter.

Kollapsen inträffade i Didcot A som är ett kol- och oljedrivet kraftverk som alltså inte längre är i bruk. I närheten ligger Didcot B, ett aktivt naturgasverk, uppger The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM