Syriska oppositionen uppges acceptera vapenvila

NYHETER

Om bara några dagar är den föreslagna vapenvilan i Syrien tänkt att träda i kraft. Landets största oppositionsgrupp säger sig nu respektera den tillfälliga vapenvilan ”i två veckor”, uppger nyhetsbyrån AFP.

Vid midnatt den 27 februari är det sagt att det tillfälliga vapenstilleståndet mellan den syriska regimen och landets oppositionella rebellgrupper ska inledas.

Både Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen har tidigare uppgett att de kommer ställa sig bakom ett tillfälligt eldupphör, om än en villkorad sådan. Medan regimen förbehåller sig rätten att bekämpa vad de kallar terrorister har oppositionen krävt att Rysslands bombningskampanj tills stöd för regimen upphör.

Enligt det gemensamma uttalandet från USA och Ryssland, som gick ut efter förslaget om vapenvila som länderna enats om, ska de parter som deltar i stridigheterna senast på fredag 26 februari meddela om de accepterar upplägget och avser upphöra med stridigheterna.

Under onsdagskvällen uppger Syriens största oppositionella grupp nu att de står bakom vapenvilan, rapporterar AFP.

– Den högsta förhandlingskommittén anser att en provisorisk vapenvila i två veckor skulle innebära en möjlighet att avgöra den andra sidans engagemang, sade oppositionsgruppen i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.

I går uppgavs Syriens regering ha accepterat villkoren för den rysk-amerikanska överenskommelsen. Detta enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement som AFP har tagit del av. Enligt uttalandet kommer regimen avbryta väpnade operationer men fortsätta ”terrorbekämpande insatser”.

Det aviserade eldupphöret är resultatet av en överenskommelse mellan USA och Ryssland och ett försök till att bryta dödläget i Syrienkonflikten och möjliggöra en politisk hållbar lösning på konflikten.

Vapenvilan omfattar inte IS, Nusrafronten eller andra av FN stämplade terrororganisationer.

För två dagar sedan utlovade Bashar al-Assad även att parlamentsval kommer att hållas i det krigshärjade landet 13 april.