Mögelgömma hittad i populär pipmugg

1 av 2
NYHETER

Pappan undrade varför sonen aldrig blev frisk. Då bröt han upp pipmuggens topp och hittade möglet som gömde sig på insidan. Muggen säljs på flera svenska apotek.

– Det var helt kolsvart i, säger trebarnsmamman Natasha.

Bruna och grå klumpar av mögel dolde sig bakom pipmuggens anti-spill system. Pappa Simon O'kanada i Edmonton, Kanada, fick bända upp den vita plastdelen som satt i toppen för att hitta gömman, uppger Buzzfeed. Men när han ringde företaget Tommee Tippee, som ligger bakom produkten, ska de ha bemött honom med skratt.

Då bestämde sig två av hans vänner från Montreal att varna andra föräldrar på Facebook för mögelgömman i muggen – inlägg som har nu delats över 130 000 gånger.

Säljs på apotek i Sverige

Pipmuggen är populär bland småbarnsföräldrar världen över och säljs också i Sverige, bland annat på Ica gruppens Apotek Hjärtat.

– Vi har inte fått in några reklamationer, men självklart får kunder höra av sig till oss om de är missnöjda med produkten, säger Emelie Ericson, pressansvarig Ica gruppen.

I dag finns inga planer på att ta bort muggen från Apotek Hjärtats sortiment.

– Nej, eftersom vi inte fått in några klagomål. Men skulle vi få det får vi titta på det då, säger Emelie Ericson.

"Var alldeles svart"

Trebarnsmamman Natasha från Stockholm berättar att hon också drabbats av mögel i samma typ av pipflaska.

– Jag öppnade upp toppen och det var helt kolsvart i. Det kändes inte alls bra att mina barn fått i sig möglet. Jag litade på att muggarna var säkra eftersom de är anpassad för barn, säger Natasha

Hon köpte två muggar på apoteket till sina barn för ett år sedan.

– Jag försökte tvätta rent, men möglet kom alltid tillbaka igen. Till sist tröttnade jag och slängde dem.

Även nyblivna pappan Daniel Tuvestam från Lund är kritisk till muggarna.

– De ingår i ett start-kit som vi fick från apoteket, men när vi hörde om möglet sa jag åt min fru att slänga muggen i sopen. Jag tänke inte använda dem igen.

Möglar ändå

Representanter från Tommee Tippee svarade till slut på kritiken och menade att mögelgömma inte skulle kunna uppstå upp om produkten användes på rätt sätt. De visade också föräldrar hur de ska rengöra flaskorna på rätt sätt.

Men flera föräldrar ger inte mycket för företagets förklaring, utan menar att flaskan möglar trots rengöring.

Efter inläggen på Facebook har flera andra föräldrar lagt upp egna bilder på sina barns smutsiga och mögliga nappflaskor på muggtillverkarens Facebook.