Specialboenden för flyktingar i Stockholm

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Saluhallen på Östermalm.
NYHETER

4 000 nödbostäder för flyktingar ska byggas i Stockholm.

Enligt SvD rör det sig om hela kvarter – bland annat på Östermalm och Djurgården.

Bostadsbolaget Stockholmshem har enligt Svenska Dagbladet handlat upp 4 000 flyttbara lägenheter som ska kunna ge flyktingar som fått permanenta uppehållstillstånd egna bostäder.

Det är så kallade modullägenheter som ska forma hela kvarter och ligga utspritt i Stockholm. Östermalm, Djurgården och Bromma är några tilltänkta platser.

– Vi har några möjliga ytor även på Östermalm, men det är förstås inte så enkelt där det inte finns så mycket mark, säger stadshusledningens speciella samordnare, Lena Karlsson till tidningen.

Kommer bevakas

Upphandlingen avslutas vid midnatt i dag, torsdag. Den vinnande anbudsgivaren ska placera ut 1 500 lägenheter i år, och resten under 2017 och 2018.

– Kvarteren ska stå i 7–9 år, men avsikten är att detta blir genomgångsbostäder för 2–3 års boende tills de som bor där kommer i arbete och kan flytta in på den reguljära bostadsmarknaden, säger Lena Karlsson.

Enligt SvD vill politiker i Stockholm ännu inte tala om lämpliga platser, för att undvika lokala protester. Det finns även en hotbild mot byggena, därför kommer det att krävas bevakning, enligt tidningen.

De 4 000 lägenheterna ingår i den krisplanering som Stockholms stad har arbetat med sedan ett par månader tillbaka.