Svårt för polisen att förhöra personer i utpekad försvarsgrupp

NYHETER

Palmegruppen utreder just nu en gruppering med koppling till försvarsorganisationen Stay Behind – som pekas ut som aktiv i centrala Stockholm under mordkvällen.

Men att lyckas förhöra deltagarna i den hemliga grupperingen är svårt.

– De är uppfostrade i att inte prata, säger kriminalinspektör Allan Emretsson som är specialiserad på spåret.

Foto: JOHN GRANLUND
Allan Emretsson, kriminalinspektör.

Palmegruppen gick på torsdagen ut med ny information om observationerna av personer med walkie-talkies under kvällen då Olof Palme mördades.

Dag Andersson och Hans Melander slår fast att om man lyckas identifiera de okända personer som bar på walkie-talkies under mordnatten - så kan man vara nära lösningen på mordet.

Var hemligt

Kriminalinspektör Allan Emretsson, tidigare på Riksmord, är utsedd att särskilt utreda observationerna av personer med spaningsutrustning. Ett av uppslagen är organisationen Stay Behind och den så kallade Barbrogruppen - som enligt vittnen bedrev en spaningsoperation i centrala Stockholm under mordkvällen.

– Vi jobbar med att försöka följa upp de tips vi får in, det handlar inte bara om polisen, det är också Barbrogruppen och där är det jättesvårt att komma in i de kretsarna för det var så hemligt och det skulle vara det, säger Allan Emretsson.

Barbrogruppen fick sitt namn för att den leddes av en kvinna vid namn Barbro som var expert på radiosamband och bedrev spaningsövningar tillsammans med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN.

– Vi vet ju att det fanns spaningar den kvällen, narkotikaspaningar, det företog man ju då i vissa grupperingar.

Kan du bekräfta att Barbrogruppen var aktiv den kvällen?

– Nej, det kan jag inte påstå och det vill jag inte kommentera närmare hur vi håller på och jobbar med det, säger Allan Emretsson.

Hemlig gruppering

Han beskriver svårigheterna med att förhöra personer med koppling till de hemliga motståndsgrupperna som skulle försvara Sverige inifrån i händelse av en sovjetisk ockupation.

– De är uppfostrade i att inte prata. De berättar ingenting även om de har möjlighet att göra det, säger Allan Emretsson.

Han uppger att Palmegruppen har tvingats närma sig personerna via kontakter för att få till stånd en kommunikation med vissa av personerna som man har namnet på.

– Man får gå via kontakter, personer som de har förtroende för, säger han.

Är det inte misstänkt att hålla sig undan på det viset?

– Nej, man kan tycka det men är man uppfostrad i den andan att du inte ska uttala dig så är det ganska svårt. Många tar det här med sig. Det är lätt att konspirera och säga så men jag tycker inte att det är så konstigt.

”Måste ha bekräftelse”

För närvarande är det mest eftertraktansvärda i Allan Emretssons del av utredningen att få mer handfasta uppgifter om de hemliga spaningsoperationerna.

– Det vi måste ha är bekräftelse, att de kan träda fram, eller att det finns något spanings-pm. De körde ju olika övningar, det var så man jobbade, men det är jättesvårt att hitta någon dokumentation av det.

Tror du att lösningen finns i det här uppslaget?

– Man vill gå till botten med det. Antingen hittar man lösningen där eller så hittar vi ingenting av substans och då kan vi inte göra mer. Men man vill inte ha en massa spår som är outredda.

FAKTA

Walkie-talkies i Palmeutredningen

Uppgifter om att personer med walkie-talkies rörde sig kring biografen Grand och mordplatsen på Sveavägen har funnits i Palmeutredningen - och i media - sedan de första dagarna efter mordet. Efter att polisen efterlyste flera observationer strömmade tipsen in men även innan efterlysningen hade vittnen kontaktat polisen på eget bevåg, bland dem vittnet Ulla Strömbeck-Larsson.

Tidigt kopplades observationerna till misstankar om att Olof Palme varit övervakad under mordkvällen men några fastställda förklaringar har inte kommit till allmänhetens kännedom.

Våren 2014 gick den tidigare operativa chefen för Säpo, Olof Frånstedt, ut i sina memoarer och pekade ut en kvinna vid namn Barbro som misstänkt kopplad till mordet. Hon hade besökt honom på hans kontor för att få sanktion för sin verksamhet med övervakning och spaning på politiska extremister i Stockholm.

Barbros verksamhet kopplade Frånstedt till underrättelseorganisationen IB. En rad uppgifter pekar också mot att den så kallade "Barbro-gruppen" var nära knuten till motståndsorganisationen Stay Behind.

På senare tid har flera röster höjts om att Stay Behind måste utredas grundligare i förhållande till Palmemordet. I en debattartikel 2013 frågar sig Inga-Britt Ahlenius, FN:s tidigare internrevisor och medlem i Granskningskommissionen, om det var den hemliga organisationen som låg bakom mordet. Hon pekar också på att organisationen hade sitt hemliga kontor i Skandiahuset som ligger i mordplatsens direkta närhet.

Tidigare i veckan gick Donald Forsberg, som har ett förflutet inom Stay Behind och den hemliga underrättelsevärlden, ut med sin förklaring till de många observationerna av personer med walkie-talkies under mordnatten. Han hävdar att det var en slump att gruppen rörde sig i området och att det var en del av gruppens övningsverksamhet som man på den tiden bedrev tillsammans med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN.