Hade hjärntumör – läkarens råd: lär dig svenska

1 av 3
NYHETER

Armen domnade bort och Besard, 27, kunde knappt prata.

Då gav läkaren honom rådet: ”Lär dig svenska”.

Dagar senare visade det sig att Besard hade en hjärntumör.

– Jag blir arg, han tog mig inte på allvar, säger han.

27-årige Besard från Växjö sökte vård för att han drabbats av talsvårigheter och depression. Han sluddrade rejält när han pratade och hade svårt att formulera sig när han tillsammans med sin sambo åkte till Växjö centralsjukhus den 25 januari i år.

Men istället för att kolla upp hans, enligt Besard uppenbara, talproblem skrattade läkaren honom i ansiktet och sa: ”Lär dig svenska!”

– Det var jättejobbigt. Han sa bara att jag skulle lära mig svenska, men jag har bott i Sverige sedan jag var fyra månader gammal, säger han.

”Hela vänstersidan hängde”

Besard blev hemskickad med en medicinburk mot depression, eftersom läkaren menade att han inte hade några fysiska fel.

Trots hans talsvårigheter togs inga blodprov och läkaren gjorde inte heller några andra kontroller.

Men för Besard och hans sambo kändes det fortfarande inte rätt.

– Så min sambo ringde upp och frågade om vi inte skulle komma tillbaka för ett blodprov, men han sa ”nej, det behövs inte”.

Paret åkte därför hem och i några dagar mådde Besard bra, men sedan började han få problem igen.

– Jag åkte tillbaka. Hela min vänstersida hängde: munnen, handen och armen hängde bara.

Chefsläkaren: ”Ska utredas”

Då fick han träffa en ny läkare och först då togs hans problem på allvar och efter några prover och en röntgen kunde läkarna konstatera vad som var fel – Besard har en hjärntumör.

– Min tumör kunde ha hittats tidigare. Han har inte gjort sitt jobb och han såg aldrig mina symptom. Han tog inte mina talsvårigheter på allvar och försökte inte ta reda på vad det kunde vara, det var dåligt bemötande, säger Besard.

På sjukhuset känner man till händelsen och det finns en anmälan till patientnämnden. Chefsläkaren inom primärvården, Filippa Hummer, uppger via mejl att det nu har inletts en utredning. I övrigt vill hon inte kommentera händelsen.

”Jag kan bekräfta att jag har kännedom om händelsen och att vi gör en utredning i sedvanlig ordning. Som ni vet kan vi inte kommentera något i ett enskilt patientärende och det är därför det vi har att säga i nuläget”, skriver hon till Aftonbladet.

Ska opereras på nytt

Besard har anmält läkaren som inte tog honom på allvar och nu hoppas han att allt ska bli bra igen.

Han har redan genomgått en operation men ska opereras på nytt nästa vecka.

– Jag mår rätt bra, men jag kan fortfarande inte använda armen och jag tar mediciner för att minska svullnaden i armen, säger han.