Bebis övergavs på Migrationsverket

NYHETER

Spädbarnet lämnades till en väktare på Migrationsverket i Norrköping.

Mamman gick på toa – men kom aldrig tillbaka.

– Det stod ”ta hand om mig” på en lapp på franska, säger Christer Viktorsson på polisen.

En kvinna passade en bebis när mamman gick på toaletten – men mamman kom aldrig tillbaka.

– Kvinnan sa att hon hade tagit hand om barnet när mamman var på toaletten, men eftersom mamman aldrig kom tillbaka så lämnade hon bebisen till väktaren, säger Christer Viktorsson, vakthavande befäl på polisen region Öst.

Väktaren tog emot spädbarnet och efter ett tag upptäckte han att allt inte stod rätt till. Då upptäckte han lappen på bebisens mage:

”Ta hand om mig och mina syskon som finns i närheten”, stod det.

Bebis inte identifierad

Några syskon hittades aldrig i närheten och bebisen ska vara född i juni 2015, men barnet har ännu inte kunnat identifieras.

– Jag tror att det stod på lappen som lämnades med barnet. Lappen var skriven på franska.

Migrationsverket tog direkt kontakt med polis och Socialtjänst när de fick uppgifterna om att väktaren stod med ett övergivet barn.

– Det är socialtjänsten som har tagit hand om barnet och har ansvar över det. Det är de som vet mer om situationen i nuläget, säger Charlotte Jacobsson på Migrationsverkets pressjour.

Lämnats till socialkontoret

Nu har spädbarnet lämnats till sociala myndigheter som har ansvar över bebisen.

– Vi gör en bedömning och utreder om barnet behöver omhändertas eller inte. Men jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet, vi utgår från barnets bästa, säger Åsa Karlsson, verksamhetschef på myndighetskontoret barn och unga.

ARTIKELN HANDLAR OM