Sexbunkerläkaren misstänks för norsk ”träningskidnappning”

NYHETER

Martin, 38, dömdes till tio års fängelse för att ha fört bort och låst in en kvinna i sin specialbyggda bunker.

Nu uppges han ha genomfört en slags ”generalrepetition” i Norge inför kidnappningen – med preparerade jordgubbar.

– Det är känt att han rest till Norge och Oslo med samma föremål, säger chefsåklagare Peter Claeson till VG.

Sexbunkerläkaren Martin, 38, kidnappade en kvinna i Stockholm, drogade henne med preparerade jordgubbar och låste in henne i sin specialbyggda bunker på sin gård i Skåne.

I tisdags dömdes han till tio års fängelse.

Nu uppger norska Verdens Gang att läkaren ska ha försökt genomföra en liknande kidnappning i Danmark och Norge innan han förde bort kvinnan från Stockholm i september i fjol.

Chefsåklagare Peter Claesson säger till VG att ett ärende upprättats för att utreda ”generalrepetitionerna” i grannländerna.

– Det som är känt är att han rest till Norge och Oslo med samma föremål och att han skulle försöka föra bort en person i Oslo. Det var en person han haft kontakt med, säger Claesson till VG.

Ångrade sig efter jordgubbarna

Martin, 38, ska dock ha avbrutit kidnappningsförsöket – efter att han gett offret preparerade jordgubbar. Samma metod som han senare använde för att droga den kvinna han slutligen höll fången på sin gård.

I Köpenhamn ska han ha avbrutit människorovet i ett tidigare skede än så, uppger VG.

Enligt Peter Claesson ska polisen veta vem den person läkaren försökt kidnappa i Norge är. Men han vill inte gå in på om de har varit i kontakt med henne.

Norsk polis bekräftar att de underrättats om de svenska misstankarna mot sexbunkerläkaren.

– Vi kommer delta i utredningen, säger Osloåklagaren Rita Parnas till VG.

I Stockholm satte han dock sin plan i verket och fullbordade den fantasi han enligt domen arbetat mot under en lång tid.

Unikt i Sverige

I sin dom skriver tingsrätten:

”Skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid. Vidare har läkaren utsatt målsäganden för allvarliga risker genom att medicinera henne och hålla henne inspärrad under mycket obehagliga former i den ljus- och ljudisolerade bunkern. Läkarens avsikt var också att hålla målsäganden inspärrad under lång tid vilket han informerat henne om”.

– Vi har aldrig sett ett liknande fall förut, någon som planerat att hålla någon fången i flera år som livspartner och sexslav, sa chefsåklagaren Peter Claesson inför domen.

Aftonbladet har tidigare berättat om sexbunkerläkarens planer på att kidnappa fler kvinnor.

Planer på kändiskidnappning

I förundersökningen framkom bland annat att han ska ha haft tankar på att ta bilen och röva bort någon längs vägen. Han ska ha också ha haft funderingar på att kidnappa en kändis.

Då uppgav åklagare EriK Wendeby för Aftonbladet att läkaren också misstänktes för ytterligare brott och att det inletts en förundersökning.

Wendeby var fåordig när Aftonbladet avslöjade den nya brottsmisstanken.

– Utredningen gäller liknande händelser som det som nu är föremål för rättegång, sa Erik Wendeby.

– Det handlar bland annat om uppgifter som han har lämnat inom ramen för den pågående rättegången.

Men det är oklart om det rör ”generalrepetitionen” i Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM