Främmande ubåtsperiskop ska ha siktats under militärövning

NYHETER

Ett okänt ubåtsperiskop ska ha siktats 2015 mitt under en svensk militärövning, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Händelsen uppges ha inträffat endast ett halvår efter ubåtsjakten i Stockholms skärgård och klassas som en ”sannolik ubåt”.

Ubåtsperiskopet ska enligt källor till Dagens Nyheter ha siktats i ett område öster om fyren Vindbåden i Stockholms skärgård.

Enligt tidningen har dessa nya fakta inga kopplingar till den främmande undervattensverksamhet och kränkning av svenskt vatten som Försvarsmakten tidigare konstaterat. I stället ska det okända periskopet utgöra ytterligare en kränkning som inträffade ett halvår efter de uppmärksammade ubåtsspaningarna, närmare bestämt våren 2015.

Det hela beskrivs som en hitintills hemlighållen incident. Periskopet ska ha skymtas i vattnet som hastigast av marinpersonal under en övning där svenska marinen skulle skjuta med lätt torped mot ubåtar från övervattensfartyg. Då det syntes i närheten av övningsområdet togs det enligt DN först för ett svenskt ubåtsperiskop.

Men enligt Försvarmakten ska det i själva verket ska ha varit en främmande inkräktare.

Intrånget uppges ha rapporterats till regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Han vill inte kommentera DN:s uppgifter men säger att det finns ett ”förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet”.

Försvarmakten vill inte heller kommentera de nya uppgifterna utan hänvisar till att det är sekretessbelagt. Men nye överbefälhavaren Micael Bydén upggav tidigare i år för Dagens Nyheter att händelser inträffat både före och efter ”Örnen”, det vill säga försvarets spaningsoperation som ägde rum i Stockholms skärgård 2014.
– Både före och efter har det hänt saker som vi har alla skäl och anledning att titta på – och det gör vi, sa Micael Bydén då.

Händelsen klassas som ”sannolik ubåt”, vilket är näst högst på en sexgradig skala.

ARTIKELN HANDLAR OM