Grannarna tog fast tjuvarna – tack vare en sms-grupp

Foto: Privat
Tack vare Kristina och Jan Nilsson i Grästorp lyckades polisen ta fast två inbrottstjuvar.
NYHETER

Med hjälp av en sms-grupp och en lokal facebooksida kunde polisen i veckan gripa två inbrottstjuvar i Grästorp, skriver NLT.

”När tjuvarna fick syn på polisen sprang de bort till ån och hoppade i”.

Under natten till onsdag inkom ett samtal till polisen från paret Jan och Kristina Nilsson i Grästorp, Västergötland. Kristina Nilsson hade svårt att sova när hon plötsligt såg märkliga ljussken utanför fönstret.

– Först trodde jag att det var grannarna som kom hem – men så såg jag att det var två ficklampor. Jag gick fram till fönstret och upptäckte då också fotspår på grannens tomt. Då väckte jag min man som ringde polisen direkt, berättar Kristina Nilsson för Aftonbladet.

Skickade mass-sms till grannarna

Villaområdet i Grästorp har varit inbrottsdrabbat tidigare och grannarna har skapat en sms-grupp som når alla grannar.

– Efter vi ringt polisen skickade vi ett meddelande till numret och ett mass-sms gick då ut till alla i området. Jag gick också in på en lokal facebookgrupp och bad folk att vara vaksamma.

Jakten fick ett blött slut

När polisen dök upp 20 minuter senare dröjde det inte länge förrän ytterligare ett larmsamtal inkom. Ett tidningsbud som cyklat för igenom området hade då sett personer klättra in genom ett villafönster på gatan intill. Men jakten fick ett abrubt – och blött – slut.

– När tjuvarna fick syn på polisen sprang de bort till ån här intill och hoppade i. Det är bara det att det finns en bro över ån så det var bara för polisen att traska över till andra sidan och fånga in dem, berättar Kristina Nilsson.

Efter vinterdoppet blev polisen dock lite oroliga för inbrottstjuvarnas hälsa.

– De var tvungna att skicka efter en ambulans för att kolla deras kroppstemperaturer efteråt, men det var ingen fara, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till TT.

”Alltid någon som ligger vaken”

Hade inte Kristina och hennes man reagerat så snabbt är det inte säkert att polisen hunnit få fatt i tjuvarna. Och paret rekommenderar alla att skaffa en liknande sms-grupp.

– Det är verkligen jättebra! Tack vare gruppen visste vi att våra grannar var bortresta och kunde hålla koll på deras hus till dess att polisen anlände. Och även om inte alla hör telefonerna finns det alltid någon som ligger vaken, säger Kristina Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM