Barn får glasögon på grund av mobilen

NYHETER

Användandet av mobiltelefoner och läsplattor ökar. Samtidigt blir fler närsynta.

– Unga behöver vara ute och leka ett par timmar varje dag och inte bara sitta och titta på nära håll, säger optikern Per-Åke Östman som ser ett klart samband.

Foto: Thinkstock
En liten kille med glasögon.

Det ökande användandet av mobiltelefoner och läsplattor kopplas till ökad närsynthet, menar flera optiker. Per-Åke Östman har arbetat inom branschen i över 30 år och han säger att närsyntheten har ökat dramatiskt. Men allt kan inte skyllas på de mobila enheterna utan synen påverkas även av vårt innesittande.

– Det gäller inte bara bara bildskärmar och mobiltelefoner. Vi tittar på mer detaljer i dag. Det förutsätter att man behöver ha en korrigerad syn och då blir det mer kontaktlinser och glasögon, säger Per-Åke Östman.

Musklerna får kramp

Fler barn söker hjälp med glasögon och linser än när han började arbeta som optiker. Östman, som driver en privat klinik, menar att det i sin tur medför ökade kostnader för sjukvården.

Samtidigt behandlar han så kallad falsk närsynthet i större utsträckning i dag.

– Om du har barn som sitter inne och inte är ute, då aktiverar du ögat för närseende. När du sen tittar upp på långt håll ser du inte ordentligt, säger Per-Åke Östman.

Musklerna som styr linsen får kramp och ställer inte om när det är dags att se på längre håll igen. En av orsakerna till detta kan vara mobilerna, datorerna eller läsplattorna. Optiker i Borås säger att de får nya fall varje dag av barn som söker hjälp för dålig syn av just den här anledningen.

– Det blir att ögonmusklerna får jobba lite för mycket på nära håll när man tittar statiskt på skärmar, mobiltelefoner och så vidare. Det blir lite svårt att ställa om på långt håll sedan och då är det lättare att bli lite närsynt, säger optikern Joakim Wikander på Synsam till P4 Sjuhärad.

”Behöver vara ute”

Per-Åke Östman menar att man kan se tydligt i till exempel militärens syntester, där personers syn registrerats vid mönstring, hur synen blivit sämre och sämre.

Han uppmanar unga att inte bara sitta inne med blicken fäst vid datorn och mobilen. Ändå tror han att vi kommer att se fler som är närsynta i framtiden.

– Unga behöver vara ute och leka ett par timmar varje dag och inte bara sitta och titta på nära håll, säger Per-Åke Östman.

ARTIKELN HANDLAR OM