Försäkringskassan ger miljonfallskärmar till flera toppchefer

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
NYHETER

Tre chefer på Försäkringskassan kan kassera ut totalt fem miljoner i avgångsvederlag, skriver DN.

En internt kritiserad chef får ensam tre miljoner.

Genom utdrag bara från de sex månaderna har DN kunnat hitta tre fall där toppchefer köpts ut från Försäkringskassan med mångmiljonbelopp.

Flera fall

Så sent som i torsdags ska en verksamhetschef fått 413 400 kronor, motsvarande sex månadslöner, då myndigheten inte kunnat hitta nya arbetsuppgifter åt chefen.

Tidigare i februari ska en chef lämnat sin post och ska under våren arbeta med en statlig kommission, skriver DN. Sedan kan hon fortsätta leva på sin månadslön på 93 000 kronor fram till november nästa år, samtidigt som hon är arbetsbefriad. Totalt kan det ge 1,67 miljoner kronor om hon inte hittar nytt jobb.

Mest får toppchefen som skildes från sin tjänst i april förra året. Han var arbetsbefriad med månadslön på 107 500 kronor till augusti, för att därefter få ett avgångsvederlag på två årslöner. Chefen har varit internt kritiserad efter att ha anställt sin sons sambo och försökt ordna en tjänst till sin fru.

”Kan se illa ut”

När det uppdagades fick han en bättre tjänst och högre lön av dåvarande generaldirektör Dan Eliasson, enligt DN. När Eliasson lämnat FK fick toppchefen snart sparken.

– Det här är väldigt mycket pengar och jag förstår att det kan se illa ut, men toppchefer har ett stort ansvar och inte samma anställningstrygghet som andra, säger Försäkringskassans hr-chef Marie Hallander-Larsson till DN.