Syriska rebeller: Dödlig regimattack

NYHETER

Det första större vapenstilleståndet på fem år har trätt i kraft i Syrien.

En rebellgrupp uppger att tre personer dödats av regimstyrkor under natten.

Foto: Hassan Ammar / AP
En pojke leker på gatan i staden Homs i Syrien.

Efter en dag av intensiva ryska flygräder mot rebellmål tystnade vapnen på flera håll vid midnatt, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

En grupp rebeller i nordvästra Syrien säger dock att de attackerats av marktrupper från regimen under natten, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den syriska militären har inte kommenterat uppgifterna.

Dödlig bilbomb

Annars har Inga större brott mot eldupphöret inrapporterats, däremot finns uppgifter om sporadisk beskjutning och en dödlig bilbomb riktad mot en vägspärr i en stad i Hama. Enligt SOHR låg jihadister från Islamiska staten (IS) bakom den senare attacken.

I sydost fortsätter regeringsstyrkorna att strida mot IS, som tillsammans med andra sunniextremister är uteslutna från överenskommelsen som förhandlats fram av USA och Ryssland.

– Låt oss be för att det här fungerar, för det är helt enkelt den bästa chansen vi kan föreställa oss att det syriska folket har haft de senaste fem åren, sade FN:s sändebud Staffan de Mistura, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Om eldupphöret respekteras kommer fredssamtal att återupptas den 7 mars. Över 270 000 människor har dödats sedan det syriska upproret inleddes i mars 2011.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM