Marcus hjärnskadades efter olycka – vännerna startade insamling

Mamman: ”Det kostar en miljon att få hem honom”

Foto: Privat
NYHETER

Marcus, 30, råkade ut för en allvarlig mopedolycka i Thailand och drabbades av en svår hjärnskada. Då hans försäkring gått ut bara några dagar före olyckan har bekanta till Marcus nu startat en insamling för att familjen ska kunna flyga hem Marcus till Sverige igen.

– Responsen känns helt fantastisk, säger mamman Helene till Aftonbladet.

Det var i söndags natt som Marcus var på väg hem på sin moped på den thailändska ön Koh Phangan som en annan moped svängde ut på vägen och krockade med Marcus. Marcus fick kraftiga hjärnskador av olyckan och fick även ena axeln krossad. När Marcus kom till sjukhus fick gav läkarna honom tio procent chans att överleva.

”Han låg i en sal med 30 andra”

När Marcus kom fram till sjukhuset uppdagades det att hans försäkring löpt ut fem dagar före olyckan, vilket innebar att Marcus inte fick den vård han behövde.

– Han togs till ett kommunalt sjukhus, där låg han i en sal med 30 andra när jag kom dit. Jag fixade pengar och tog honom till ett privat sjukhus, för han behövde en hjärnoperation, säger Helene.

Insamling på Facebook

Vården som Marcus kräver är dyr och familjens pengar räcker inte till för att flyga hem Marcus till Sverige. Det enda sättet att få hem honom är i ett ambulansflyg, vilket kostar en miljon kronor. Därför har några bekanta till Marcus startat en insamling på Facebook för att skramla ihop pengar.

– Marcus är en otroligt social kille och har kompisar överallt, så nu har vi fått in 300 000 kronor, så det är ju en bra bit på vägen. Det är till och med folk som inte känner Marcus som skänkt en slant, säger Helene.

Öppnar ögon och kramar händer

Marcus tillstånd är fortfarande kritiskt men har stabiliserats och han har öppnat ögon och kramat händer. Under lördagsmorgonen förflyttades han i ambulanstaxi till ett sjukhus i Bangkok.

– Han har genomgått en magnetröntgen nu som vi väntar på att få svar från. De var tvungna att kolla så allt gått bra under resan. Stödet vi fått hittills är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Det gör det hela lite lättare just nu. Kanske kan vi få hem honom.

ARTIKELN HANDLAR OM