Personlig tränare: ”Lita inte på före- och efterbilder”

Visar hur enkelt det är att vilseleda

Foto: Privat
Bilden som visar hur enkelt det är att se annorlunda ut från bild till bild.
NYHETER

Personlige tränaren Maria Broström ville visa hur enkelt det är att vilseleda någon på sina fitnessbilder, med hjälp av rätt vinkel och ljus. Så hon lade upp två bilder tagna kort efter varandra som bevisar hur enkelt det är.

– Folk måste vara källkritiska, säger hon till Aftonbladet.

Maria Broström hade själv reagerat på sin egen spegelbild. Hur hennes kropp kunde se annorlunda ut beroende på hur hon stod och hur ljust det var.

– Jag tänkte att ”shit vilken skillnad det blir beroende på hur man står”, säger Maria.

”Vill föregå med gott exempel”

Efter att ha sett andra på sociala medier varna för hur enkelt det var att vilseleda någon på ett kort bestämde hon sig för att göra samma sak. Hon tog ett kort där hon står med nedsjunkna axlar och putande mage och ett annat kort där hon sträcker på sig.

– Det är många som lägger upp bilder där de ser väldigt tränade ut fast de kanske inte är det, så jag tänkte visa det motsatta. Det är ganska många som följer mig i sociala medier och jag vet att jag kan påverka, det är ett ansvar jag har som personlig tränare. Jag vill föregå med gott exempel. Det är hälsan som är viktigast, inte utseendet, säger Maria.

”Många som kan få en felaktig bild”

Många av de kunder som Maria möter är besvikna över att de inte tappat så mycket vikt som någon annan de sett på bild och där vill Maria få folk att tänka om.

– Det blir ju något slags samhälleligt ansvar för det finns många som kan få en felaktig bild av hur det funkar. Vissa kanske tappar i vikt jättesnabbt och andra inte och då kan de andra börja tvivla på sig själva. När de då ser såna bilder kan de bli jätteledsna.

Varnar för bilder från företag

Bilder publicerade av privatpersoner är inte den stora boven i dramat. Enligt Maria är det gym, personliga tränare och andra företag som skapar den felaktiga bilden. I ett Facebookinlägg förklarar hon att företagen är ute efter att sälja sina produkter och därför kan använda sig av vilseledande bilder.

– Det gäller för folk att vara källkritiska när det kommer till träning. Egentligen precis som med allt man ser på internet och det gäller även det man hör i fikarummet.

ARTIKELN HANDLAR OM