Moderaterna störst – V ökar mest

Anna Kinberg Batra.
NYHETER

Moderaterna har större stöd än Socialdemokraterna.

För regeringspartiet är detta andra mätningen i rad som man ligger under 25 procent, visar Svensk väljaropinion.

Moderaterna är störst bland svenska väljare, visar Svensk väljaropinion. Uppgifterna är resultatet av en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus har gjort för Ekot i Sveriges Radios räkning.

Moderaterna får 25,3 procent i sammanställningen medan det näst största partiet Socialdemokraterna får 24,5. Det är den andra mätningen i rad partiet ligger under 25 procent.

Partiet är nu på samma nivå som under krisperioden med förre partiledaren Håkan Juholt.

– Det har varit ett utmanande år, där vi inte har lyckats att sätta våra frågor i fokus – det vill säga arbetslösheten, få till en bättre skola, men också att göra välfärden bättre för alla, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SR Ekot.

KD under spärren

Vänsterpartiet ökar i samma mätning från 6,8 till 7,4 procent – mest av alla partier. Kristdemokraterna får 3,5 procent och partiet har varit under riksdagsspärren i ett helt år nu.

Sverigedemokraterna har länge haft en stadig uppgång i Svensk väljaropinion, skriver Ekot. Men fram till förra månaden var trenden bruten och i den här mätningen minskar partiet från 18,9 till 17,9 procent av väljarstödet. För de andra partierna är rörelserna minimala.

Alliansen fortsätter att vara det största blocket jämfört med de tre rödgröna partierna tillsammans.

FAKTA

Väljarstöd i mätningen

M: 25,3

S: 24,5

SD: 17,9

V: 7,4

C: 6,7

L: 6,1

MP: 5,8

KD: 3,5

FI: 2,0