Trippelmördare ännu på rymmen

Nationellt larm har gått ut till poliser i yttre tjänst

1 av 2
NYHETER

På lördagen avvek en 44-årig man dömd för trippelmord från rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden i Katrineholm. Han är fortfarande på rymmen.

Ett så kallat nationellt larm har gått ut till poliser i yttre tjänst med mannens signalement och bild.

– Vi har ingenting ännu att gå på, säger Urban Nordqvist vid polisen i Södermanland.

Det var klockan 09.30 på lördagsförmiddagen som personal på Karsuddens sjukhus upptäckte att den 44-årige mannen hade avvikit från sin frigång.

Mannen dömdes 2012 till rättspsykiatrisk vård för dubbelmord. Han hade även innan dess vårdats inom rättspsykiatrin, dömd för mord på en person, och var utskriven när de nya morden begicks.

– Vi har en person som har avvikit från frigång. Han har enligt domstolsbeslut fått röra sig fritt ute på sjukhusområdet. Han har inte rymt, det gör man inifrån byggnaden, sa Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus, till Aftonbladet under gårdagen.

”Nationell angelägenhet”

Poliser i yttre tjänst i angränsande län har nu tagit del av 44-åringens signalement och bild. Polisen kallar det ett zonlarm som även skickats ut nationellt.

– Det har gått ut information så det blir en nationell angelägenhet. Han har ingen anknytning till Södermanland mer än att han har vårdats på sjukhuset där, säger Urban Nordqvist vakthavande befäl vid polisen i Södermanland

Trots larmet och den nationella efterlysningen har polisen inget spår efter den morddömde.

– Vi har ingenting ännu att gå på, säger Urban Nordqvist.

Bedöms inte som farlig

Mannen bedöms inte vara farlig för allmänheten.

– Det har läkaren bedömt, annars skulle han inte fått ha frigång. Vi har gjort en efterlysning till polisen, sedan är det de som tar vid, sa Malin Lotterberg under gårdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM