Victor räddade sin skjutne vän

Skidade och körde tre mil över kalfjället

1 av 4
NYHETER

Kompisen sköt sig av misstag under en jaktuflykt långt upp på kalfjället.

Närmaste plats att kalla på hjälp fanns tre mil bort, men det hindrade inte kompisen Victor Wennskog som skidade och åkte skoter hela vägen för att hjälpa sin skadade vän.

– Jag vet att han skulle ha gjort samma sak för mig, säger Victor Wennskog.

Det var under lördagmorgonen som 26-årige Victor Wennskog från Boden gav sig ut på kalfjället tillsammans med en kompis för att jaga ripa. Med skoter och skidor gav de sig ut i den svårtillgängliga terrängen. Några timmar senare var olyckan framme. När de packade ihop för att byta position satte kompisen sitt vapen i hölstret till ryggsäcken. Plötsligt hördes en hög smäll, ett skott hade gått av. Kompisen föll ihop. Skottet tog i vaden och han skrek av smärta.

– Jag blev så chockad och tagen av situationen. Jag darrade och tänkte att det inte kunde vara sant, säger Victor Wennskog.

”Sämsta tänkbara ställe”

Han skrek högt till kompisen och frågade om han verkligen hade skjutit sig. När han fick bekräftat av sin svimfärdige vän att det värsta hade hänt börjat tankarna snurra.

– Vi var på sämsta tänkbara ställe. Men som tur var låg en renvaktarstuga bara några hundra meter bort. Jag sa till min kompis att hålla sig vaken och drog åt ett skärp kring benet för att stoppa blodet från att rinna. Sen tog vi oss dit.

Stugan visade sig vara låst, men kompisarna fick upp ett fönster och lyckades ta sig in.

– Där hade han värme, vatten och en säng. Jag lämnade också en kommunikationsradio med honom så att vi kunde hålla kontakt. Sedan spände jag på skidorna igen för att hämta hjälp, säger Victor Wennskog.

”Hörde lättnaden”

Det tog flera timmar för honom att ta sig genom den svårtillgängliga terrängen. Först på skidor och sedan på skoter.

– Jag var lite osäker på om jag skulle kunna ta mig hela vägen, men jag kom fram till vårt ursprungliga läger till slut. Där fanns det täckning och jag kunde ringa på hjälp.

Efter ett tag dök det upp två fjällräddare. Trots att Victor Wennskog var stelfrusen och helt slut följde han med tillbaka för att visa vägen.

– Jag vet att han skulle ha gjort samma sak för mig. När vi närmade oss anropade jag honom och berättade att vi var på väg. Jag kunde höra lättnaden i hans röst.

Kompisen fördes sedan till sjukhus och mår efter omständigheterna bra.

– Det var en muskelskada och de har opererat ut kulan. Han hade tur i oturen, säger Victor Wennskog.

Trots fjälldramatiken är inte Victor Wennskog rädd för att bege sig ut på fjället igen.

– Men man ska se till att vara förberedd och ha med sig rätt utrustning. Det här förändrar en människa. Det var ett uppvaknande och det är svårt att sätta ord på de känslor som kommer fram.