Här moffar Mugabe tårta medan folket svälter

1 av 3 | Foto: REUTERS
Zimbabwes president Robert Mugabe fyller 92 år och firar med att äta tårta.
NYHETER

Zimbabwes president Robert Mugabe firade sin 92:a födelsedag med att äta tårta.

Problemet var bara att det skedde i Masvingoprovinsen där 75 procent av majsskörden förstörts och folket svälter.

Som brukligt ställde Zimbabwes president Robert Mugabe till med stor fest i samband med sin födelsedag. Denna gången var det dags för 92-årskalas. Men firandet tog på lördagen plats i den provins i landet som drabbats hårdast av svält.

Mugabe är landets enda president sedan självständigheten från Storbritannien 1980 och han har sagt att ingen ska behöva svälta som resultat av torkan, som redan har gjort tre miljoner människor lidande, skriver The Guardian.

Hyllades med sånger

Under kalaset tackade Mugabe sitt eget parti Zanu-PF för att ha organiserat det närmare sju miljoner kronor dyra födelsedagsfirandet.

92 ballonger släpptes upp i luften och han lyssnade på dikter och sånger som hyllade honom som en afrikansk ikon och visionär.

Mugabe skar upp tårtan, som var formad som de gamla ruiner landet är uppkallat efter, omringad av skolbarn, diplomater, ministrar och säkerhetschefer.

”Födelsedagshånet”

I Masvingoprovinsen, där allt detta utspelade sig, har 75 procent av majsen förstörts av de torra förhållandena. Enligt The Guardian är regionen den värst drabbade i hela landet och torkan är den svåraste sedan 1990.

– Pengarna som går till den här illa genomtänkta födelsedagshånet borde gå till att importera majs för att motverka den hotande svälten i Masvingo och andra delar av landet, säger Obert Gutu, talesperson för oppositionspartiet MDC.

Miljontals zimbabwier behöver i dagens läge matförsändelser för att inte svälta.