Oväntat hög fart i svensk ekonomi

Foto: THINKSTOCK
NYHETER

Svensk ekonomi växte med 4,5 procent under fjärde kvartalet 2015, enligt preliminära siffror från SCB.

Det var betydligt högre än ekonomer hade väntat sig.

På årsbasis låg tillväxttakten på 4,5 procent, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya siffror. Jämfört med kvartalet före växte bruttonationalprodukten med 1,3 procent.

– Det var väntat att det skulle vara starkt, men det var ändå lite starkare än de flesta hade väntat sig, konstaterar Swedbanks chefekonom Anna Breman.

Enligt Reuters låg ekonomernas förväntningar på årsbasis på i genomsnitt 3,5 procent.

Stark export

"Det är det femte kvartalet i rad med en stabil ökning omkring 1 procent", skriver SCB i ett pressmeddelande. Stark export och ökad privat konsumtion, främst av bilar, bidrog till den ökade tillväxten.

– Det jag tycker är positivt är att det är många faktorer som bidrar till att det är en hög tillväxt, både exporten, konsumtionen och investeringarna, säger Anna Breman.

Under lång tid, sedan finanskrisen, har det framför allt varit konsumtionen som har drivit svensk tillväxt, fortsätter hon.

– Nu ser man att det är en bredare uppgång i konjunkturen och det är positivt för utvecklingen.

En av orsakerna till att BNP ökade mer än väntat under det fjärde kvartalet 2015 är den offentliga stimulansen till följd av flyktingvågen, skriver Dagens Industri.

Reser varningsflagg

Anna Breman reser dock en varningsflagg. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det här kommer att fortsätta.

– Tittar man ut i världen ser det väldigt oroligt ut. Tyvärr brukar Sverige följa efter när det går sämre i omvärlden. Vi har väldigt goda förutsättningar för en fortsatt bra tillväxt, men det är i sådana här lägen man inte får känna sig för trygg och tro att det kommer att fortsätta på de här nivåerna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM