Sportlov – då är polisen på plats i badhuset

”Ingen hemlighet att badet haft problem med sexuella ofredanden”

1 av 2 | Foto: Polisen Södermalm
Under veckan kommer fritidsklädda poliser att finnas på plats i Badhuset.
NYHETER

På måndagen inleds sportlovsveckan i Stockholm och i samband med det har polisen beslutat att finnas på plats på Eriksdalsbadet.

– Just under sportlovsveckan så vet vi att det är extra mycket barn och ungdomar som besöker badet och att risken för brott och sexuella ofredanden samtidigt ökar, säger Tomas Uhlin, vid Södermalmspolisen, till Aftonbladet.

Under sportlovsveckan kommer Södermalmspolisen att finnas på plats inne på Eriksdalsbadet i syfte att öka tryggheten bland besökarna.

– Det är ingen hemlighet att Eriksdalsbadet haft problem med sexuella ofredanden och vi har jobbat med badet för att motverka det, samtidigt som badet själva gjort en hel del förebyggande åtgärder, säger Tomas Uhlin vid Södermalmspolisen, till Aftonbladet.

Under veckan kommer därför ett antal poliser att närvara i simhallarna.

– Vi har civila fritidskläder och en del av oss har våra polisbrickor väl synliga.

”Kom fram och säg hej”

I ett inlägg på polisen Södermalms Facebooksida upplyser man följare och besökare om veckans närvaro.

”Äntligen sportlov! Det betyder att det är ett högt tryck på bland annat Eriksdalsbadet. Vi kommer finnas här under veckan för att du ska känna dig trygg, kom fram och säg hej om du vill”.

Polisen kommer att vara på plats under tiderna på dagen då badhuset har som flest besökare.

Flera misstänkta fall

Eriksdalsbadet i Stockholm har den senaste tiden haft problem med sexuella ofredanden av kvinnor och flickor. I januari greps en 15-årig pojke misstänkt för sexuellt ofredande. Samma månad vittnade två tioåriga flickor om hur de blivit ifattåkta i vattenrutschbanan av en 16-årig pojke som tog på deras kön.

Vid flera av händelserna har gärningsmännen uppgetts vara unga killar i grupp. Det har lett till att badet infört separata bubbelpooler för kvinnor och män.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att bara under 2015 fick polisen 14 anmälningar om ofredanden på badhuset.